Digitália

2024.01.11. 06:00

Nézze meg a képeinket! Ami a legjobb, az nem látszik rajtuk

A Signature OLED T egy 77 hüvelykes tévé, nagyon egyedi trükkel. És lehet, hogy eredetiségével az LG már most megnyerte a minap nyitott CES 2024-et.

MW

Forrás: LG

A 2024-es CES elektronikai vásáron, Las Vegasban az LG bemutatta furcsa és elegáns technológiáját, amiről úgy érezhetjük, maga a jövő.

Az átlátszó kijelzők ilyen-olyan prototípusai évek óta jelen vannak a CES bemutatóterein, hogy elkápráztassák a látogatókat – aztán a boltokba nem kerül belőlük semmi. Most azonban az LG láthatóan úgy döntött, hogy futurisztikus megoldását még az idén megvásárolhatják az emberek. Már aki, mert minden bizonnyal futurisztikus lesz az ára is.

Az OLED Signature T televízió (nevében a „T” vélhetően a transparentre, átlátszóra utal) összeállítása annyiban még nem végleges, hogy a gyártó saját közlése szerint nem döntötte el, hogy a tévét oldalbútorokkal, vagy azok nélkül fogja árusítani.

Merthogy a kütyü két fő részből áll: egy teljesen átlátszó kijelzőpanelből és egy mögötte lévő kontrasztszűrőből, ami le- vagy felemelve „rendes” tévévé varázsolja a Signature T-t.

Az OLED T átlátszó panelje mögötti kontrasztfóliának köszönhetően – amit a távirányító gombjának megnyomásával lehet felemelni –  a tévé úgy nézhet ki, mint bármelyik normál OLED. Ha pedig leengedjük, akkor a hatalmas tévétest gyakorlatilag eltűnik a lakásból, mint ott sem lenne.

Amellett, hogy átlátszó módban nagyon jól néz ki (illetve magyarul: nem látszik), ez a megoldás bizonyos előnyökkel is rendelkezik, amelyeket a hagyományos tévék nem tudnak teljesíteni. A szokott fekete monstrum helyett zökkenőmentesen beolvad a helyiségbe, szinte élő szoborrá válhat, amelyet akkor is érdekes nézni, ha éppen nem figyelünk aktívan valamilyen tartalmat. Ezt a tévét nem kell feltétlenül a falhoz állítani, helyette akár térelválasztóként elhelyezhető a szoba közepén is, de még az ablak előtt sem fogja eltakarni a kilátást. És persze egy csomó szoftver tartozik hozzá, amelyeket kifejezetten az átlátszó kijelzőre optimalizáltak.

Always-On-Display (AOD) funkcióval a kijelző átlátszó digitális vászonná válik: kikapcsolt állapotában festményeket, videókat vagy fényképeket jeleníthetnek meg a felhasználók. Az átlátszó képernyőn a tartalom olyan érzést kelt, mintha a levegőben lebegne. A tévé másik különlegessége a T-Bar funkció, amely a képernyő alsó részén végigfutó hasznos infósávban híreket, időjárással kapcsolatos információkat vagy a lejátszott dalok címeit jeleníti meg, miközben a képernyő többi része tiszta kilátást nyújt a mögötte lévő térre.

Egyedi widgetei csak a képernyő alsó részét foglalják el, mindez mondhatni, egyfajta utánérzés az LG még 2019-ben bedobott – ha még emlékszik valaki – felcsavarható tévéjéből. És egyedi webOS felületet futtat, ami állítólag kevésbé zsúfolt, mint az LG jelenlegi tévéin található verzió.

Azért akad hátránya: ha a kontrasztszűrőt felkapcsolják, az OLED T technikailag nem egyenrangú az LG legjobb hagyományos OLED-eivel, például a G sorozat készülékeivel. Hiányzik belőle ugyanis a Micro Lens Array technológia, amely jelentős fényerő-javítást eredményezett.

Alapvető kérdés: valójában kinek való az OLED Signature T? A cég képviselői a CES-en azzal válaszoltak, hogy egyes vásárlók valami igazán új és más érzést keresnek.

Ami a többi specifikációt illeti, kijelző alatti, lefelé irányuló hangszórókat kapott. És csakúgy, mint az M sorozat tagjai, ez is az LG Zero Connect Boxából kapja az összes videót és hangot, ami pedig akár 30 méter távolságra (!) is elhelyezhető. Ehhez lehet csatlakoztatni a  streaming boxokat és a játékkonzolokat.

Mennyibe kerül és mikor lesz kapható?

Előbbire fájdalmas válasz adható: többségünk pénztárcájában bizonyára nem lapul akkora összeg, amennyiért haza lehet majd vinni. Hiába idei termékről van szó, még egy mukk sem hangzott el az áráról. Találgatni persze lehet. Iránymutatónak ott van a tavalyi év elérhetőbb, 77 hüvelykes vezeték nélküli OLED-je, ami 4999,99 dollárba került. Az átlátszó tévé árcéduláján is kétségkívül többezer dollár lesz olvasható.

Az árusításról annyit lehet tudni, hogy ígérik, még idén a polcokon lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!