Digitália

2023.10.16. 06:00

Olyan protéziskezet fejlesztettek, amely az emberi idegekhez és csontokhoz kapcsolódik

Ezt a protézist a gondolataink irányítják, kifinomult mozgásokat is végrehajt, mint egy igazi kéz.

MW

Forrás: Göteborgi Egyetem

Akik különböző okok miatt, például baleset vagy betegség miatt veszítették el felső végtagjaikat, általában többé nem képesek ujjaikat precízen mozgatni. A svéd Göteborgi Egyetem vezette kutatócsoport azonban kifejlesztett egy forradalmian új protéziskezet. Ez lehetővé teszi, hogy a páciensek újra tetszés szerint mozgassák ujjaikat, mivel elektródákat ültetnek az idegeikbe és az izmaikba.

Az integrált bionikus kéz idegi vezérléssel és visszacsatolással évek múltán is működőképes marad.

Karin élete akkor vett drámai fordulatot, mikor több mint húsz éve egy mezőgazdasági balesetben elvesztette a jobb karját. Azóta elviselhetetlen fantom végtagfájdalmai voltak.

Úgy éreztem, mintha állandóan húsdarálóban lenne a kezem, és nagy adagokat kellett szednem különféle fájdalomcsillapítókból.

Csillapíthatatlan fájdalmai mellett azt is megtapasztalta, hogy a hagyományos protézisek kényelmetlenek és megbízhatatlanok, nem sokat segítenek a mindennapi életben. A bionikus technológia viszont lehetővé tette számára, hogy egy sokkal jobban működő protézist kényelmesen viseljen egész nap. A bionikus kar és Karin maradék végtagja közötti jobb integráció enyhítette fájdalmát.

„Nekem ez a kutatás jobb életet adott.”

Ember és gép figyelemre méltó fúziója

A művégtagok mechanikus rögzítése és mozgásának irányítása jelenti a két legnagyobb kihívást a művégtagpótlás során. A végtagvesztést elszenvedők gyakran még a kereskedelemben kapható kifinomult protéziseket is elutasítják, mert fájdalmas és kényelmetlen rögzítést nyújtanak, korlátozott irányíthatósággal. Mérnökök és sebészek multidiszciplináris csoportja oldotta meg ezeket a problémákat az ember-gép interfész kifejlesztésével, amely lehetővé teszi a protézis kényelmes rögzítését az emberi csontvázhoz integrálva, s elektromos kapcsolatot hoz létre az idegrendszerrel az idegekbe és izmokba ültetett elektródákkal.

Rickard Brånemark, a Göteborgi Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport „csontintegrációt” végzett, amely fémet és csontot egyesít. Fém implantátumot erősítettek karjának maradványára, amihez rögzített eszköz kapcsolatot hoz létre Karin karjában megmaradt idegekkel és izmokkal.

Az olasz Prensilla robotikai cég által kifejlesztett „Mia Hand” nevű protézis kezet illesztették karjának maradványára. A Mia Hand lehetővé teszi a betegeknek, hogy szabadon mozgassák ujjaikat a páciens idegeibe és izmaiba ültetett elektródákon keresztül.

A kutatócsoport szerint, ha a páciens az ujjbegyének mozgatására gondol, a kar idegei aktiválódnak, a protéziskézbe ágyazott érzékelő pedig felveszi az idegek elektromos jeleit, és mozgatja a protézis kezét.

„Az integráció és a rekonstrukciós műtét, az elektródabeültetés és mesterséges intelligencia kombinálásával állíthatjuk helyre a funkciót” – magyarázza Brånemark.

Megfelelő képzésre van szükség a protéziskar kívánság szerinti mozgatásához. A Karin karjára erősített eszközt csatlakoztatták egy számítógéphez, és virtuális térben képezték a megfelelő mozgásirányításra.

Az edzések eredményeként Karin még a felvett tárgyak keménységének megítélésére is képessé vált.

A Mia-kéz a hagyományos protézisekhez hasonlóan a felhasználó tetszése szerint könnyen rögzíthető és eltávolítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!