Digitália

2023.08.23. 15:00

Történelmi pillanat: India leszállt a Hold déli sarkán

Sikeresen célba ért, leszállt India űrszondája, a Csandraján-3. A holdraszállás a világ legnagyobb hatalmait és egészen új játékosokat is versenyre hívja.

MW

Forrás: YouTube

India megszerezte az első sikeres leszálló dicsőségét a Hold déli sarkán. Néhány nappal azután, hogy az – ugyanezt a területet célzó – orosz holdraszállás kudarcot vallott, a Csandraján-3 űrszonda (a Csandraján hindi nyelven „holdhajózást” jelent) eljutott a Holdnak arra a területére, amelyet még nem látogatottak meg.

Majdnem négy év telt el azóta, hogy India legutóbbi holdraszállási kísérlete, a Csandraján-2 katasztrófával végződött. Most a személyzet nélküli Csandraján-3 sikeresen leszállt a Hold felszínére.

Az indiaiak nagyon büszkék nemzetük növekvő űrprogramjára, technológiai vívmányaira.

Nem véletlen, hogy az oroszok, az Egyesült Államok és Kína egyaránt űrhajósokat kíván ide küldeni az elkövetkező években, és még idén több robotmisszió indulhat a déli pólusra Japánból és az Egyesült Államokból. Az égitest déli sarka azért is nagyon izgalmas célpont, mivel tudósok úgy vélik, jeget tartalmazhat, amelyet a jövőben felhasználhatnak az űrhajósok távolabbi utazásaihoz.

India a negyedik ország, amelyik leszállt a Holdon és az első az égitest déli sarkán.

A Csandraján-3 a Hold körül ellipszis alakú pályára állt mintegy 15 mérföldre a felszín felett. Kétméteres, hatkerekű leszállóegysége a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy holdjáró segítségével egy sor kísérletet végez el, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről. Az Indiai Űrkutatási Szervezet élő közvetítését a bengalurui küldetésirányító szobából az alábbi YouTube-csatornán lehet megtekinteni:

Felforrósodik a holdverseny

Az indiai Csandraján-3

A szonda július közepén indult, többször is megkerülte a Földet, hogy elérje az utazáshoz szükséges sebességet. A Hold viszonylag ismeretlen déli pólusát napenergiával működő roverrel akarják feltárni, kőzetmintákat, képeket és adatokat gyűjteni.

Az orosz Luna

A Luna-25 augusztus 11-i kilövése volt az első ilyen orosz küldetés majdnem 50 év után, és Moszkva új holdprojektjének kezdetét jelentette volna, de „a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni” – közölte a Roszkomosz űrügynökség.

Kína nagy ugrása

Kína azt tervezi, hogy 2030-ig legénységgel rendelkező küldetést küld a Holdra, és ott bázist épít.

NASA Artemis

A NASA Artemis 3 küldetésének célja, hogy 2025-ben ismét eljuttassa az embereket a Holdra.

Elon Musk cége, a SpaceX nyerte el a megbizatást egy olyan leszállórendszerrel, amely a Starship rakéta prototípusának egy még messze nem kész változatán alapul. Áprilisban drámai robbanással ért véget a személyzet nélküli Starship tesztrepülése.

Új játékosok

A közelmúlt technológiai fejlődése némileg csökkentette az űrmissziók költségeit, és megnyitotta az utat a köz- és a magánszektor új szereplői előtt.

De a Holdra jutni nem könnyű feladat. A SpaceIL izraeli non-profit szervezet 2019-ben indította útjára Beresheet holdraszállóját, amely lezuhant.

Idén áprilisban a japán ispace vállalat vallott kudarcot privát holdraszállójával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!