Illegális szűrés

2023.08.17. 06:00

Szintet lépett a diszkrimináció: mesterséges intelligencia tarthatja távol az idősebb álláskeresőket

Megállapodás született az első olyan amerikai hatósági perben, amelyben egy vállalatot azzal vádoltak, hogy mesterséges intelligencia segítségével szűrte ki és diszkriminálta az idősebb álláskeresőket.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A perben azzal vádolták az iTutorGroup kínai oktatócéget, hogy olyan toborzószoftvert használt, amely mesterséges intelligencia segítségével, illegálisan szűrte ki és diszkriminálta az idősebb álláskeresőket.

A pert az EEOC indította, és ez volt az első, amelynek tárgya, hogy egy cég AI segítségével döntött a pályázókról. Az EEOC már 2021-ben kezdeményezést indított, el szeretnék érni ugyanis, hogy az amerikai munkaadók az AI-t ne használják diszkriminációhoz. A megkérdőjelezhető alkalmazás ellen hatóságilag fellépnek.

A perbe fogott cég 365 ezer dollárt fizet ki több mint 200, a koruk miatt elutasított jelentkezőnek. A vállalat tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. A hatóság szerint azonban 2020-ban olyan online toborzószoftvert írtak, amely kiszűri az 55 évesnél idősebb nőket és 60 évesnél idősebb férfiakat.

A felmérések szerint az amerikai munkaadók 85 százaléka valamilyen formában már AI-t használ a toborzás során. Ez lehet például előszűrő eszköz, HR-es chatbot, teljesítményelemző. Sokan tartanak attól, hogy az ilyen eszközök – szándékosan vagy véletlenül – némelyeket diszkriminálnak. Emiatt a szakértők rengeteg ilyen perre számítanak – írja az Origo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!