Hazai fejlesztés

2020.01.29. 10:30

Autistákat segítő mobilalkalmazást mutattak be

Az autisták mindennapi életét segítő applikációt mutattak be a „Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” című projekt keretében.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelõs államtitkár tabletet ad át Zörgõ Tamás autizmussal élõ fiatalembernek az autisták mindennapi életét segítõ applikáció bemutatóján az Autizmus Alapítvány Delej utcai épületében 2020. január 28-án. Mellettük Kõvári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az alkalmazás többek között segítséget nyújt egy nap, egy utazás, hivatali ügyintézés vagy tanulási folyamat megszervezéséhez az autistáknak.

Most a tesztidőszakot indítják útjára ötszáz érintett – autizmussal élők, szakemberek, családtagok – bevonásával. A tesztidőszak tapasztalatait beépítik az alkalmazásba és nyár végére mindenki számára letölthetővé válik az applikáció.

Ugyanakkor a program keretében eljuttatnak 300 tabletet, illetve mobiltelefont is az érintettekhez.

Mindettől azt várják, hogy önállóbbá válnak az autizmussal élők, ezért javul a társadalmi elfogadottságuk is.

Kõvári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke bemutatja az autistákat segítõ appot Zörgõ Tamás autizmussal élõ fiatalembernek. Mellettük Németh Regina gyógypedagógus (b2) és Fülöp Attila szociális ügyekért felelõs államtitkár
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

 

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Zörgő Tamás autizmussal élő fiatalnak adta át az első mobil eszközt. Hangsúlyozta: a keresztény alapokon álló kormányzat célja, hogy minden ésszerű segítséget megkapjanak a fogyatékkal élők a minél önállóbb életvezetéshez.

Továbbá segíteni kívánják a megváltozott munkaképességűek munkavállalását, foglalkoztatását is.

Ezt szolgálja – folytatta – az Európai Unió támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében, négymilliárd forint felhasználásával megvalósuló programsorozat, amely infokommunikációs segítséget kíván nyújtani a fogyatékossággal élő embereknek és a megváltozott munkaképességűeknek.

Ennek egyik részprogramja az autistákat segítő program, amelyhez 450 millió forint áll rendelkezésre.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke arról szólt, hogy az applikációt két és fél év alatt dolgozta ki az AOSZ, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának támogatásával.

Borítóképünkön Fülöp Attila államtitkár tabletet ad át Zörgõ Tamás autizmussal élõ fiatalembernek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!