Szeretnék felrázni Tokod lakóit

2017. március 20. 06:43 B. Cs.

A fiúk egy régi festményen Tokod főterét mutatják (fotó: B.Cs.)

Néhány fiatalember úgy érzi, a legfontosabb az, hogy szülő- és lakóhelyükön, Tokodon virágzó közösségi életet hozzanak létre, és az itt élők újra felfedezzék közvetlen környezetük szépségét.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Három fiatalember vár rám a templom előtt. Ránézésre teljesen különbözőek, egyvalami azonban összeköti őket: mindhárman úgy érzik, legfontosabb feladatuk, hogy szülő- és lakóhelyükön, Tokodon virágzó közösségi életet hozzanak létre, és az itt élők újra felfedezzék a közvetlen környezetük szépségét. A Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió alapítóival beszélgettem a céljaikról és terveikről.A sekrestyében találkozunk, egy hatalmas, régi asztal mellett foglalunk helyet, ahol egyenként bemutatkoznak. Faragó Ferenc 18 éves, még gimnáziumba jár. Érettségi után vasútmérnök szeretne lenni. Kicsi kora óta érdekli a falu története. Robotka Márk 27 éves, Esztergomban dolgozik. Nagyszüleitől örökölt egy házat, mellé borospincét. Szabadidejében szívesen készít fotókat. Micheller Lajos 26 éves, szintén tősgyökeres tokodi. Grafikusként dolgozik, ezzel is segíti a csapat munkáját.

További két tagjuk (Szabó Tamás és Pósár Ede) a negyvenes éveikben járnak. Kérdésemre elárulják, soha nem okozott gondot közöttük a korkülönbség. Összeköti őket, hogy szeretik Tokodot és a történelmet. Szerintük egyébként is jellemző a helyiekre egy átlagon felüli lokálpatriotizmus.

A céljuk az, hogy igazi pezsgő közösségi életet hozzanak létre Tokodon. Azt tapasztalták, hogy van egy réteg, akiket könnyű megmozgatni, sok egyesületnek és civil csoportnak tagjai, aktívak. Ők a másik részt is szeretnék bevonni a közös tevékenységekbe, akik különböző okok miatt kevésbé vesznek részt a település életében. Fontosnak tartják még, hogy a tősgyökeres és frissen betelepült lakosok megismerjék a falu történetét és az ide tartozó természeti kincseket. Ennek érdekében túrákat is szerveznek, amelyekre gyerekes családokat is szívesen várnak, hiszen a távok kicsikkel is könnyedén látogathatók.

Weboldalt indítana a csapat

A kis csapat hamarosan weboldallal rukkol elő, de terveik között szerepel egy drón beszerzése is, amivel Tokod bel- és külterületét bejárva még jobban megismerhetnék az érdeklődők ezt a csodálatos környéket. A fiúk minden szavából, mozdulatából szinte süt, mennyire szeretnek itt lakni, és mennyire szeretnék, hogy más is lássa azt a csodát, aminek ők már a birtokában vannak. Szerintük Tokod nem egy falu, hanem egy életérzés.

Aktuális dolgokkal is foglalkoznak, az éppen zajló eseményekben is részt vesznek. Az önkormányzattal és a polgármesterrel remek kapcsoltuk alakult ki. Ismerik és elismerik a csapat munkáját, néha megbízást is kapnak, ha régi események után kell kutatni. A város vezetői is látják, szükség van a fiatalokra a település életében, ezért pozitívan állnak a kezdeményezéshez. A közös cél érdekében mindenki beleteszi azt, amit tud, és amire lehetősége van.

Nagy segítségükre volt az indulásnál Soós Rezsőné, Éva néni, a település helytörténésze. Tudásával és felhalmozott anyagával hónapokra-évekre elegendő témát szolgáltatott a csapatnak. Tematikusan töltik fel közösségi oldalukra az érdekességeket. Legyen szó történelemről, kultúráról, régi épületekről, korabeli fotókról, helyiekről. Követőik közül az idősebbek a fényképek kommentálásában, a rajtuk szereplő személyek megjelölésében aktívabbak, a fiatalok pedig a túrázásban, közösségi eseményekben.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Szeretnék felrázni Tokod lakóit

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Ők az ország legjobb műsorvezetői

Tegnap este átadták a Televíziós Újságírók Díját, az eseményen többek között Ördög Nóra és Sebestyén Balázs győzedelmeskedett.

Kisteve született a Szegedi Vadasparkban

A gondozói által Juszufnak elnevezett állat első lépéseinek a látogatók is tanúi lehettek.

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

Vb 2018: az érintettek elégedettek – kell-e a videobíró?

A franciák számára két helyzetben is kedvezőtlen ítélet született, Deschamps mégsem panaszkodik.

NB I: „Ha legyőzzük a Fradit…” – Marco Rossi számolgat

A Honvéd a jelenlegi szezonban mind a négy eddigi meccsét elveszítette az FTC ellen.

Légiósok: Szalai Ádám ezért nem váltott klubot tavaly nyáron

A magyar válogatott támadó iránt Törökországból és a Bundesliga 2.-ből is érdeklődtek.

Légiósok: „Sallai kiváló játékos, nagy potenciál rejlik benne”

A Palermo sportigazgatója elégedett a magyar játékossal, aki már bizonyította hasznosságát.

FTC: Doll nem érti, miért nem kommunikál velük a válogatott stábja

A német szakember sérelmezi, hogy játékosait nem kímélték a nemzeti csapatnál.

Világfutball: utoléri-e valaha C. Ronaldo Puskás Ferencet?

Világviszonylatban top 10-es, Európában pedig már csak két magyar gólgyáros előzi meg.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér