Kemma.hu podcast

2024.04.21. 17:01

Képes történelem: Mi a köze a Kossuth-díjas bányamérnöknek a slusszdrótból készült kulcstartókhoz? – PODCAST

A Képes történelem negyvennegyedik adásában dr. Kóta József bányamérnök, a Bányabiztonsági és Robbanástechnikai Kutatóintézet igazgatója volt a középpontban. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett.

Kemma.hu

Dr. Kóta József életútját ismertette röviden, majd kiemelte 1951-et, amikor átvehette a Kossuth-díjat a bányászatban használt, szabadalmaztatott és később országosan is elterjedt találmányaiért.

Képeket mutatott a Kóta-féle homokpuskáról, amellyel vizes homokot „lőttek” a fúrólyukakra, vagy a milliszekundumos robbantási technológia. Képek láthatóak arról a kutatóintézetről, ahol dolgozott dr. Kóta József. Ma is áll ez az épület a multifunkcionális sportcsarnok mögötti erdős részen. Robbantó bunker is található itt, ahol a folyamat pillanatainak ezred, sőt milliomod részeit is rögzítették, hogy a folyamatot megismerhessék. Erről is hozott egy képet Dallos István, ahol jól látszik ennek a folyamata.

Képek láthatóak az intézmény átadásáról, a nyugdíjas bányamérnökről, a Kóta-féle felrakóról, s a slusszdrót is szóba került. Ez a kis színes kiegészítő elengedhetetlen volt a robbantások lebonyolításánál. A jól hajlítható, kis színes drótdarabokat gyűjtötték, és ezekből megannyi színes használati tárgy készült: kulcstartó, s az üvegek borítását is ezzel oldották meg.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában