Attrocitás

2024.04.25. 06:50

Budapesten energiaitalos dobozzal dobálják, nálunk ritkán támadják a buszsofőröket

Fontos feladatot látnak el a közlekedésben, mégis időnként bántalmazás áldozataivá válnak. Pest vármegyében sokszor kellett értesíteni a rendőrséget inzultus miatt, vármegyénkben viszont ritka a támadás, jobban tisztelik a buszsofőröket.

Walczer Patrik

Egyre több az agresszív utas a budapesti buszokon – írta nemrégiben a Ripost, mely a buszsofőrökkel szembeni támadások kapcsán egy konkrét esetet is felelevenített. A történet szerint egy férfi kutyájával szállt fel egy járatra, az állat felpattant a vele szemben lévő ülésre. A buszsofőr mindezt látta és szólt az utasnak, ám a férfi erre dühbe gurult, szidni kezdte őt, ezért rendőrt hívott.

Fontos feladatot látnak el a közlekedésben, mégis időnként bántalmazás áldozataivá válnak. Pest vármegyében sokszor kellett értesíteni a rendőrséget inzultus miatt, vármegyénkben viszont ritka a támadás, jobban tisztelik a buszsofőröket.
Vármegyénkben ritkán éri támadás a buszsofőröket.
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A Ripost cikkéből kiderül az is, hogy ekkor a kutya tulajdonosa felpattant a helyéről, elindult lefelé, majd visszafordult és egy energiaitalos dobozzal, nagy erővel megdobta a buszvezetőt. A randalírozót még tavaly pénzbírságra és közmunkára ítélték, de az ügyészség másodfokon fellebbezett, így a férfi most súlyosabb ítéletet kapott.

Vármegyénkben ritka a buszsofőrökkel szembeni támadás

A budapesti eset kapcsán megkerestük a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, hogy megtudjuk, vármegyénkben mennyire gyakori a buszsofőrökkel szembeni támadás. A vállalat kommunikációs igazgatósága közölte, hogy a korábban szórványos jelenségnek számító eseteket nem tartották nyilván, így nem rendelkeznek évekre visszamenőleges statisztikai adatokkal. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a közfeladatot ellátó autóbusz-vezetőik ellen elkövetett erőszakos, illetve rendőrségi beavatkozást igénylő esetek száma érzékelhetően megnőtt az utóbbi időszakban, ezért 2023 második felétől megkezdték az adatok folyamatos gyűjtését és feldolgozását.

Kamerarendszerrel a támadások ellen
A kommunikációs igazgatóság szerint leggyakrabban akkor alakul ki konfliktus, amikor kollégáik az utazási jogosultságokat kívánják ellenőrizni, vagy az utazási feltételek betartására szeretnék felhívni a figyelmet. Amennyiben a buszsofőrök nem tudják megfelelő kommunikációval elérni az utazási feltételek betartását. Ha tettlegesség történik, értesítik a rendőrséget és kérik segítségüket a helyzet megoldásához. Emellett éves oktatások keretében konfliktuskezelési eljárásokat is magába foglaló képzéseket szerveznek a munkavállalóknak. A járművek jó részén már van fedélzeti kamerarendszer, mely a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében is hasznos. Emellett 2019 óta valamennyi helyi kivitelű autóbuszt zárt vezetőfülkével szereznek be, helyközi/elővárosi autóbuszaik pedig részben zárt vezetőtérrel érkeznek. A kamerarendszer minden új járművön alapfelszerelés, a vezetőteret legalább egy kamera felügyeli.

Ezekből az derül ki, hogy szinte minden hónapban történik valamilyen fizikai támadás munkavállalóik ellen országos szinten, a szóbeli atrocitás pedig ma már mindennapos jelenség. 2023. június eleje óta országszerte 101 esetben kényszerültek kollégáik rendőri segítséget kérni az őket ért atrocitások miatt, ebből 27 esetben fizikailag is bántalmazták a Volánbusz Zrt. munkavállalóit.

A legtöbbször Pest vármegyében (26 alkalommal), a legkevesebbszer (mindössze 1-1 alkalommal) Baranya, Somogy, Tolna és Komárom-Esztergom vármegyékben hívták a rendőrséget kollégáik az őket ért inzultus miatt,Vas vármegyében pedig nem is volt ilyen eset. A Komárom-Esztergom vármegyei eset nem jutott el a tettlegességig, az érintett autóbusz-vezető az utazási feltételek be nem tartása miatt egy diákcsoporttal került szóváltásba, a helyzetet rendőri intézkedés oldotta meg.

Börtönbüntetés is járhat a támadóknak
A vállalat közölte, hogy a MÁV-VOLÁN-csoport és a VOLÁNBUSZ határozottan kiáll munkavállalói mellett, és elítél mindennemű erőszakot. A cégcsoport tavaly októbertől egy hónapos intenzív figyelemfelhívó kampányt indított, hogy rávilágítson a problémára, illetve nyomatékossá tegye annak súlyosságát – megelőzve a jövőbeni eseteket. Minden platformon, illetve lehetséges helyen nyomatékosították: az erőszak nem megoldás a nézeteltérések rendezésére. A kommunikációs kampányban a MÁV–VOLÁN-csoport hangsúlyozta továbbá, hogy az autóbusz-vezetők, vonatvezetők, HÉV járművezetők, rendészek, jegyvizsgálók, közfeladatot ellátó személynek minősülnek, bántalmazásuk vagy munkavégzésük akadályozása bűncselekménynek minősül, ezáltal súlyosabb büntetést, akár szabadságvesztést is vonhat maga után.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában