Kecskédről indulva Cambridge-ben is megállta a helyét

2016. január 20. 07:30 Mórocz Károly
A kecskédi Hartmann Csaba természetesnek tartja a kihívásokat. Három diplomát szerzett eddig, több nyelven beszél, kiválóan harmonikázik és rendszeresen sportol is. Dolgozott Németországban, Dubai-ban és Japánban is. Huszonhat éves lesz februárban.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

 Csaba már tizennégy évesen megszerezte a német középfokú nyelvvizsgát, a következő években megtanult angolul is. Az Árpád Gimnáziumban végzett Tatabányán 2008-ban, közben az Erkel Ferenc Zeneiskolában harmonika szakra járt, játszott az Oroszlányi Szúnyogok görhokicsapatában és aktívan jégkorongozott.

– Hiszek abban, hogy mindig mindenben keresni kell a kihívást – mondja. – Ez számomra azt jelenti, ha valami jól megy, akkor is azon gondolkodom, hogy lehetne-e még jobban, másképpen csinálni. Amikor úgy érzem, hogy egy területen sikerült sok mindent elérni, újabb kihívások elé nézek, és ezek segítségével keresek és legtöbbször találok is új, izgalmas lehetőségeket. Úgy vélem, ha valaki sok különféle területtel foglalkozik egyszerre, akkor egy idő után kialakul benne egyfajta hatékonyság. Ez segít abban, hogy más képességeket igénylő tevékenységeket is jól csináljon. Számomra ilyen volt a zene, a sport és a tanulás kombinációja. Angolból és németből felsőfokú szakmai szinten beszélek, franciából középiskolában középszinten megtanultam, és megértetem magam alapszinten japánul is.

A kecskédi fiú messzire jutott otthonról A kecskédi fiú messzire jutott otthonról

Visszaugorva az időben 2008-ba: felvették a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nemzetközi gazdálkodás alapszakára. Egy év után úgy gondolta, hogy szeretne korszerű mérnöki tudásra is szert tenni. Ekkor kezdte el a szintén a BME-n a mechatronikai mérnök alapszakot. Az első diplomáját 2012 nyarán, a másodikat 2014 januárjában vehette át, mindkettőt kiváló minősítéssel. Aktív szakkollégista volt, tanulmányai mellett sikeresen elvégezte a Mathias Corvinus Collegium négy éves képzését. 

Az egyetemi évek alatt az ESTIEM európai diákszervezet tagjaként kapcsolatba került a szervezet egyik alapító tagjával, aki ma már egy közismert nemzetközi autóipari beszállító cég ázsiai divíziójának első embere. Az ismeretség egy szakmai mentor-mentorált kapcsolattá alakult. Leginkább ennek hatására jelentkezett a cambridge-i mesterszakra. 2014 októberében kezdte meg a tanulmányokat, 35-en voltak osztálytársak 25 különböző országból. Az egyetemhez kapcsolódóan tagja lett a Corpus Christi College-nek, amelyet 1352-ben alapítottak. A 35 hallgató közül heten végezték el a képzést kitüntetéses minősítéssel, köztük Csaba is.

– A világon a Top 5 egyetem között tartják számon a University of Cambridge-et. Büszke vagyok arra, hogy ezen a szakon én voltam az első magyar hallgató. Mindig igyekeztem, hogy megfeleljek tanáraim elvárásainak és a magam által kitűzött céloknak – folytatja karriertörténetét.
Részt vett a mesterképzésben, ami leginkább egy ipari MBA-szakként fordítható le.

Az tetszett neki a legjobban, hogy nagyon gyakorlatorientált volt.  Az elméleti tudást mind akadémiai és mind pedig gyakorlatban tevékenykedő, ipari vezetőktől kapták, míg a gyakorlati tapasztalatokat kéthetes vállalati projekteken keresztül szerezhették meg.

Így jutott el Csaba például egy csokoládégyárba, ahol évfolyamtársával termelésoptimalizálási feladatot kellett megoldaniuk. A tanszék nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak angol példákon keresztül szerezzenek a diákok tapasztalatot. Ennek köszönhetően vettek részt a hallgatók egy kéthetes kínai tanulmányi kiránduláson is.

– Sokat utaztam és utazok. Hiszek abban, hogy külföldön érdemes sok jó dolgot megismeri, tapasztalatokat gyűjteni, az ottani gyakorlatból és azt hasznosítani itthon – magyarázza. – Már középiskolásként jártam például Németországban és Hollandiában diákcsereprogramon. Egyetemi éveim alatt igyekeztem, hogy minél több tapasztalatot szerezzek külföldön, a szakmai gyakorlatot is egy nemzetközi tanácsadó cégnél végeztem, akiknek köszönhetően kijutottam Dubai-ba egy stratégiai projektre. Ezt követen fél évet töltöttem Münchenben, ahol a Technische Univeristät München Gépészmérnöki Karán tanultam cserediákként. Japánban, Yokohama városában az ESTIEM-es mentori kapcsolatnak köszönhetően dolgoztam 5 hónapot az intelligens autók technológiájának területén és szereztem termelési tapasztalatot a vidéki gyárukban. Elbűvölő volt látni és átélni a híres japán munkakultúrát, precizitást és megfontoltságot, amelyet azóta én is megpróbálok beépíteni a saját munkastílusomba.

A diákszervezetekre terelődik a szó, ezt karrierje szempontjából rendkívül fontosnak tartja Csaba. Az említett ESTIEM jelenleg 31 ország 79 egyetemén csaknem 60 000 hallgatót ér el. A szervezetnek 2009-ben lett a tagja, 2013-ban pedig európai elnökévé választották. Elnöksége alatt hozta létre a nemzetközi mentorprogramot, amely azóta már több hozzá hasonló diáknak is sokat segített a karrierút választásában.

– Szinte mindig mozgásban vagyok, és remélem, ez így is marad – teszi hozzá a történeteihez. – A jövő? Most az a célom, hogy gyakorlatot szerezzek a nagyvállalati stratégiaalkotás és a termelési problémák megoldásának területén. Jelenleg annál a cégnél dolgozom tanácsadóként, ahol az egyetemi szakmai gyakorlat is teljesítettem. Mindig nyitott szemmel kell járni és készen kell állni arra, hogy ha az ember meglát egy lehetőséget, akkor azt meg tudja ragadni és ennek segítségével tudjon előre lépni és segíteni társait. Az életfilozófiám az, hogy tanulni és ismereteket gyűjteni nagyon fontos, a megszerzett tudást pedig tovább kell adni mentorként. Remélem, a jövőben majd egy olyan komplex vezetői feladatot láthatok el, amelyben a szakmai tudás és az emberekkel való jó munkakapcsolat kialakításának ismerete egyaránt lényeges. Fontosnak tartom, hogy maradjon idő a családra, találkozni a barátokkal, hiszen a sikerek akkor válnak értékké, ha meg tudom osztani másokkal és ez őket is motiválja.
Nem mindig volt minden „fenékig tejfel”, sokszor alakult úgy, hogy a dolgok nem sikerültek elsőre. Kétségbe esni nem jó, törekedni kell a megoldás keresésére és megosztani a problémát azokkal, akiknek a véleménye fontos számomra. Ez sokat segít abban, hogy megtalálja az ember a továbblépést – vallja Csaba.

– Hogy mi is maradt ki? Most éppen a zene területén keresek újabb kihívást és így kezdtem el aktívabban gitározni, a sportban pedig a futás mellett előtérbe került az úszás.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Kecskédről indulva Cambridge-ben is megállta a helyét

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Itt vannak a legszebb Disney-jelenetek valaha

Itt vannak a legszebb Disney-jelenetek valaha

Egy videón negyvenhárom film java.

Bementek a lavina által betemetett olasz hotelbe, ezt látták (videó)

A hegyi mentők a szálló átkutatásakor készítettek fejkamerás felvételeket.

Messi szerződéshosszabbítása aknamező lett a Barcelonánál

Messi szerződéshosszabbítása aknamező lett a Barcelonánál

Egy kijelentés felbőszítette Suárezt, egy másik után elmozdítottak egy tisztségviselőt, aztán jött egy hamis interjú.

Férfi kézi-vb: Izland kicentizte a továbbjutást

Franciaország minden csoportmeccsét megnyerte. Az oroszok lettek a harmadikak az A-csoportban.

Videó: Dzsudzsák gólpasszt adott, majd kiállították

A magyar támadó továbbra is nagyszerű formában futballozik, ám az öltözőfolyósón „történt valami”.

Férfi kézi-vb: „Tudatosan ki kell nevelni az új generációt. Az utolsó órákban vagyunk”

Férfi kézi-vb: „Tudatosan ki kell nevelni az új generációt. Az utolsó órákban vagyunk”

Debre Viktor hálás az életnek azért, hogy játékosként és edzőként is részt vehet egy vb-n.

Légiósok: Jó döntést hoztam tavaly nyáron – Bese

„Sajnos én eléggé visszahúzódó, nehezen barátkozó típus vagyok, ezen változtatni szeretnék.”

DVTK: bejelentették a középpályás szerződtetését

A 26 éves romániai játékossal Bognár Istvánt pótolhatják Diósgyőrben.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér