Ezt is megértük: Meggyes Tamás nyíltan Tétényi Éva mellé állt

2014. március 16. 11:39 Barlangi
Ötödik alkalommal került a napokban az esztergomi képviselő-testület elé a település költségvetési rendelettervezete. Meggyes Tamás kísérletet tett „sajátjai” meggyőzésére, ám nem járt sikerrel, ami azt eredményezte, hogy Tétényi Éva újra visszavonta költségvetési rendelettervezetét.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Ismeretes: a negyedik verzióról Tétényi Éva azért nem engedte szavazni a grémiumot, mert a többségi frakció csak bizottsági jóváhagyással korlátozta volna a polgármester „mozgási szabadságát”, azaz döntési jogát napi (legfeljebb) egymillió forint felhasználása felett. E nélkül viszont – a városvezető meglátása szerint – az ügyintézésben is fennakadások adódhatnak. Ez volt tehát az „alapfelállás”, ami újólag rámutatott a felek közti konszenzus és bizalom hiányára.

– Változatlanul kérem önöket a napi feladatellátáshoz szükséges forrás meghagyására, amit természetesen csak a költségvetésben meghatározott keretösszegig használhatnék fel, és kizárólag indokolt esetben – érvelt Tétényi Éva, ám az előzetes egyeztetés dacára politikai ellenfelei soraiban ezúttal sem talált értő fülekre. Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis azzal replikázott, hogy nem érti, miért baj, ha a Pénzügyi ellenőrző és tulajdonosi bizottság is „látja, hogy az egymillió forintok mire mennek el”.

– Nem fogom megengedni, hogy így akadályozzák a város működését – váltott keményebbre Tétényi Éva, aki Meggyes Tamás személyében e témakörben támogatóra lelt. – Ez nem egy jó költségvetés, de végre törvényes, ezért azt javaslom a testületnek, hogy fogadjuk el. Sőt, azt is javaslom a saját frakciómnak, hogy az egymilliós keretet is hagyja jóvá. Nem érhet ez az egész annyit, hogy ne legyen miatta költségvetés – fogalmazott Esztergom korábbi polgármestere.

Meggyes Tamás szerint azért is visszás a helyzet, mert az önkormányzati tulajdonú Strigonium Zrt. – „ahol egyértelmű, hogy rossz irányba mennek a dolgok” – vezérigazgatója húszmillió forint felett diszponálhat. Az expolgármester és Stámusz Andrea (Jobbik) is azt az álláspontot képviselte, hogy ha a többségi frakció bizottsági egyetértéshez köti a városvezető „milliós döntési jogkörét”, akkor járjon el hasonlóképp az említett cég első embere, Hendrik Krisztina esetében is. Meggyes Tamás utalt rá: tavaly a Fidesz-frakció jóvoltából kilencmilliárd forint felett rendelkezhetett Tétényi Éva egy személyben, ezért a jelenlegi „kompromisszumképtelenségnek” semmi értelme. 

– Négy éves ciklusunk végén járunk, és egy csomó mindent nem sikerült megtennünk, amit pedig meg kellett volna, például a polgármester számonkérése ügyében. Ebben gyenge volt a frakció, mert bizonyos politikai érdekek ezt várták el tőle. Ne most mutassunk műbátorságot! – szólt sajátjaihoz Meggyes Tamás. Németh József (Fidesz) válaszként rámutatott: azért fogadták el a 2013-as év végén a költségvetést, mert máskülönben az állam által folyósított több mint hatszázmillió forintot elbukta volna a település.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem bízunk abban, hogy a polgármester asszony utólag bármilyen döntéséről is beszámolna nekünk – utasította el Steindl Balázs a Nyíri Attila (MSZP) által javasolt kompromisszumos megoldást. – Az esztergomi polgárok megnyugtatását szolgálná, ha közösen döntenénk a forrásfelhasználás ügyében – fogalmazott a frakcióvezető.

Meggyes Tamás még tett egy kísérletet „sajátjai” meggyőzésére, ám nem járt sikerrel, ami azt eredményezte, hogy Tétényi Éva újra visszavonta költségvetési rendelettervezetét. Ez a lépés egyebek mellett azt jelenti, hogy – amennyiben később sem jutnak egyességre a felek – a polgármester egymaga fog a városi vagyonnal gazdálkodni – méghozzá az előző évi költségvetés keretszámai között.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ezt is megértük: Meggyes Tamás nyíltan Tétényi Éva mellé állt

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Így festenek civilben a horrorfilmek félelmetes gonoszai (galéria)

Lerántjuk a leplet! Vagyis lemossuk a sminket.

Tarolt a Tiszta szívvel

Tarr Béla pedig életműdíjat kapott a bécsi Let's CEE Filmfesztiválon.

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

Storcknak lassan döntenie kell: a jövőépítésről szólhat a további vb-kvalifikáció

A portugáliai 0–3 után már lehet, inkább a 2020-as Eb selejtezőire kell koncentrálni.

U19-es Eb-elitkör: „Ha Torghelle Sanyi jön veled szembe…”

Kleisz Márk reméli, a skótok elleni mérkőzés után is lesz vöröshagyma a tarisznyában.

Vb 2018: először kaptak gólt a németek, de volt rá válaszuk

Azerbajdzsán öt percig reménykedhetett a csodában • A csehek nagyon megverték San Marinót.

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

Vb 2018: zsinórban hat – Anglia Litvániát is lenullázta

A „háromoroszlánosok” 2013 októbere óta nem kaptak gólt vb-selejtezőn • Defoe és Vardy is betalált.

Szoboszlai az utolsó pillanatban lőtte ki a csapatot az Eb-re

Úgy tűnt, mindennek vége, de az utolsó pillanatban jött egy szenzációs gól a pipába.

Feltámadt a Szeged a második félidőben, és nyert Dániában

Félidőben még öt góllal vezetett a Silkeborg, de a végén kettővel nyert a Szeged.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér