Ez a dalai láma kedvenc magyarországi kirándulóhelye

2016. június 3. 14:37 Veizer Tamás

Aki a természet apró csodáira kíváncsi, a csendre, a hegyek nyújtotta meghökkentő szépségekre, gyakran választja úti célul a Pilist. Ha nyitott szemmel jár a vándor az erdei ösvényeken, a szív alakú hegy apránként feltárja titkait, különösen, ha avatott túravezetővel ered neki a magasságoknak.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Váry István Pilis-kutatót sokan ismerhetik tatai és tatabányai, vagy éppen pilisszántói előadásai vagy Pilis-túrái révén. Évek óta azzal foglalkozik, hogy kibogozza, értelmezze e rejtélyeket, körbejárja a kultikus helyeket a kalandvágyó túrázókkal együtt. De ahogy fogalmaz, ehhez zarándok lelkület kelletik. Nem véletlen, hiszen itt található a Nimród zarándoklat, az Orion csillagkép földre vetített mintája: négy legszélső pontja négy szent hely, egykori pálos kolostor, Klastrompuszta, Pilisszentlélek, Lepence és Pilisszentlászló, a központi három, piramis alakú hegy az Árpádvár, Rámhegy és Magashegy. Az 52 kilométeres zarándokút három nap alatt kényelmesen bejárható, de szakaszokra bontva is sok látnivalót kínál, és segíti spirituális kiteljesedésünket.

De ne siessünk ennyire előre! Kezdjük pilisi kalandozásainkat Klastrompusztán, az egykori pálos kolostor romjainál. A középkori pálos rendet az esztergomi egyházi tisztségeit, nemesi rangját elhagyó Boldog Özséb alapította a tatárjárást követően a Pilis barlangjaiban remeteként meghúzódó szerzeteseket tömörítve: ez az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelyet Róma hivatalosan is elismert. A Pilist a régi leírások, regös énekek az Árpád-házi királyok szakrális központjaként tartották számon: nem véletlen, hogy e terület összefonódott a remete Szent Pálról elnevezett pálosokkal, akiket kardforgató, fehér ruhás vitézekként írtak le a kortársak, így írt róluk Gyöngyösi Gergely, a pálos rend történetének középkori megörökítője is. Az egyik kutató az „ösvényeket” járó pálosok feljegyzései alapján a mai térképeken is összekötötte a kiemelt földrajzi helyeket: ezek a vonalak a térképen Turul-madarat, emberi alakot rajzolnak ki. Beszédesek a földrajzi elnevezések is.

Klastrompusztán (a hajdani Szent Kereszt) az ingyenesen felkereshető romok őrzik a török korban elpusztult monostor emlékét. Ottjártunkkor két ifjú hölgy élvezte a tavaszi napsütést: Éva és Kinga 15 éve laknak Kesztölcön, de gyakran megfordulnak itt. A hajdani egyhajós, szentélyzáródású templom méteres falai között látható az oltár helye, amit esküvőkön, a pálosok imanapjain használnak is: az itt lévő vázákban mindig van friss virág. A faluban él egy kisfiú, akit az egykori alapító tiszteletére Özsébnek neveztek el: a keresztelőjét is itt tartották.

A zarándokút egyik szakaszán indulhatunk a Két Bükkfa-nyeregtől a Fekete-kőig, a hősi emlékműig – és Klastrompusztáig. Érdemes megpihenni a hányatott sorsú emlékműnél, amelyet annak másfél tucatnyi orosz katona tiszteletére emeltek, akik 1944 vége felé feltartották az Esztergom felől a Pilisen áttörni készülő német csapatokat. A rendszerváltáskor a kőoszlopot ledöntötték, majd Dobogókőn, az Eötvös Loránd-menedékházba került, ahol a földön hevert éveken át. Néhány éve új oszlopot állítottak az üres alapzatra, amely a második világháború katonaáldozatinak emlékére szenteltek – mondja Váry István.

Pilis-tető a szovjet rakétakilövő romjaival

A Pilis egyik legújabban felfedezett látványossága a Pilis-tető, amelyet évtizedekig nem mászhatott meg senki. Itt találhatók ugyanis a hajdani szovjet kilövőállomás betontömbjei, silói, amelyek eltüntetése vagyonokat emésztene fel. A leleményes természetvédők azonban erre is találtak megoldást. Az egyik betontornyot fával körbeépítették és kilátóvá „avatták”: az ötletes megoldással legalább a természetidegen betont sikerült eltüntetni. A kilátóból pazar kilátás nyílik a Pilis több településére, pálos romjára.
A pálos rendet 1786-ban szüntette meg II. József. A pálosok örökségét a lengyelországi pálosok folytatták: a napjainkban újjáalakult magyar pálos rend azonban csak nevében örököse a dicső elődöknek, de méltó folytatói a pálos hagyománynak. Ma már kevesebb a vita Klastrompuszta központi szerepét illetően: 1250 és 1304 között ugyanis valóban az volt, a leírások szerinti három (hármas) barlang alatt. Itt is temették el a rend alapítóját, Özsébet, valamint a rend két generálisát.
Klastrompuszta a pálosok öröksége és a föld energiaközpontja révén izgalmas kirándulóhely, a Nimród zarándokút egyik fontos állomása. Váry István azonban figyelmeztet: túrázni csoportosan, avatott vezetővel tanácsos.

Klastrompuszta más látnivalót is kínál. Néhány éve még látható volt az a több száz éves pálos-fa, amelyet villámcsapás pusztított el: törzsébe a szerzetesek életéből vett képeket faragtak avatott kezek. A faragványok viszont ma is láthatók. A térség azonban nem maradt pálosfa nélkül: egy újabb hatalmas faóriást tüntetett ki az utókor ezzel a címmel, amelyet táblák felirata is megemlít. A Pilisben található hét csakra közül itt található a szív- és a harmadik szem csakra: e helyeket a dalai láma is mindig felkeresi magyarországi látogatásakor. De más energiaközpontok is találhatók a pálos romok közelében, ezeket a helyeket néhány éve még három különleges fa jelölte ki: az egyik törzsének a közepe hiányzott, akár egy felnőtt is bemászhatott rajta: a másik fát csupán a kérge tartotta életben. Ma már egyik sem látható, a harmadik fa szinte elveszik a buja növényzetben. Csupán fotókon látható, milyen színváltozásokat okoz az energiamező. Az egyik túrázó mesélte: a kisfia átölelte az egyik fát, utána két napig nem aludt, annyira felélénkült…

A túrázók másik kedvelt kiindulópontja a közeli Pilisszántó. Itt a régi temető rendezésekor egy 80 centiméteres, „tüskés” keresztet ábrázoló kő fordult ki a földből. Most a szántói templom padozata alatt kialakított üregben, üveglap mögött látható a különleges és egyedi kő. Hasonló kőre csak Mátraverebélyesen akadtak. Néhány éve kéttornyú kápolnát építettek ide, közöttük látni a fura nevű Ziribár hegy csúcsát.
A kirándulóhely díjtalanul látogatható.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ez a dalai láma kedvenc magyarországi kirándulóhelye

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér