Választás

2024.05.07. 11:54

35 polgármesterjelölt indul a városainkban: itt a teljes lista!

Május 6-án 16 órakor lejárt a jelöltállítás és az ajánlások leadásának határideje a helyi, önkormányzati választásra, és kisorsolták azt is, hogy a nyilvántartásba vett aspiránsok milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. Cikkünkben összegyűjöttük a valasztas.hu-n cikkünk megjelenésekor elérhető információkat a városaink polgármesterjelöltjeiről.

Kemma.hu

A Helyi Választási Bizottságok kisorsolták a polgármesterjelöltek sorrendjét is a szavazólapokra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. M.

Május 6-án 16 órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az egyéni jelölteknél a június 9-ei önkormányzati választásra. A választáson azok indulhatnak polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig sikerült összegyűjteniük a jegyzők (mint a helyi választási irodák vezetői) által korábban településenként meghatározott számú ajánlást, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. Délután azt is kisorsolták, hogy a jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapokon.

Május 6-án 16 órakor lejárt a jelöltállítás és az ajánlások leadásának határideje a helyi, önkormányzati választásra, és kisorsolták azt is, hogy a nyilvántartásba vett aspiránsok milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. Cikkünkben összegyűjöttök a valasztas.hu-n lapzártánkig elérhető információkat a városaink polgármesterjelöltjeiről.
A Helyi Választási Bizottságok kisorsolták a polgármesterjelöltek sorrendjét is a szavazólapokra
Fotó: Z. M. / Forrás: 24 Óra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján elérhető tájékoztatókból kigyűjtöttük, hogy Komárom-Esztergom vármegye városaiban kik indulnak a polgármesteri székekért. A lakosságszám alapján tettük sorrendbe a településeket. Fontos tudni, hogy a Helyi Választási Bizottságok határoznak a jelöltek nyilvántartásba vételéről, ezen határozatok ellen pedig három naptári napon belül lehet jogorvoslattal élni. Összeállításunkban azt is szerepeltetjük, hogy az NVI tájékoztatása szerint kiknek az esetében nem jogerősek még a döntések.

Tatabánya

Tatabányán újrázna a város balos, DK-közeli polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona. Ahogy öt éve, most is szivárványkoalíció támogatásával, bár az előzőt már szétverte a közgyűlésben. Most a Demokratikus Koalíció mellett az LMP-Zöldek, az MSZP, a Momentum, a Jobbikból kivált Jakab Péter vezette Nép pártján, valamint újonnan gründölt szervezete, a Többségben Tatabányáért Egyesület  áll a háta mögött.

A Fidesz-KDNP a helyi frakció vezetőjét, a számos tatabányai problémát feltáró Gál Csabát indítja. 

Alsógalla és Óváros képviselője az egy éve elhunyt Schmidt Csaba politikai örököseként modern, élhető Tatabányát építene, rendbe tenné az önkormányzat működését többek között. Gál Csaba arról is beszélt már, hogy megépíttetné a körforgalmat, ami pár éve már megvolt a pénz, mégis kihúzták a költségvetésből.

Fekete Miklóst indítja a Generációk Tatabányáért. A volt szocialista politikust 2021-ben zárták ki az MSZP-ből, egy ideig Szücsné alpolgármestere is volt, de onnan is kigolyózták. A Mi Hazánk a tatabányai alapszervezet vezetőjét, Vajda Krisztiánt indítja.

Esztergom

A királyvárosban újrázna a város jelenlegi polgármestere, a Fidesz-KDNP-s Hernádi Ádám. Ha nyer, a második ciklusát kezdheti meg. Célja, hogy megkezdett munkát folytatva behozza Esztergom sok évtizedes lemaradását, Magyarország első városa ismét méltó lehessen régi nagy híréhez. A Szeretgom színeiben induló Bádi Gábort és a Mi Hazánk jelöltjét, Méhes Szilvesztert már nyilvántartásba vették, de még nem jogerősen. 

Tata

Komárom-Esztergom harmadik legnagyobb városában az ötödik ciklusát kezdené meg Michl József, a város jelenlegi polgármestere. A kormánypárti városvezető az élhető Tatáért szeretne tovább dolgozni. Kihívója a TETT Egyesület színeiben Szalay Ildikó, a FÜGE-Függetlenek Együtt Egyesület részéről Kvittung Dániel, valamint a Mi Hazánk jelöltje, Balogh István, aki az ajánlóíveket május 6-án adta le, így az ő nyilvántartásba vétele még nem jogerős. 

Így Tatán a korábban vártakhoz képest úgy fest, hogy nem három, hanem négy polgármesterjelöltre lehet majd szavazni.

Komárom

Komáromban a Fidesz-KDNP-s dr. Molnár Attila a negyedik polgármesteri ciklusára készül. Egy kihívója van: a Megyénkért Egyesület jelöltje, Szalai Noel. Az ő nyilvántartásba vétele megtörtént, de még nem jogerős. Füzi Gábor, a 2022-es országgyűlési választáson a Megoldás Mozgalom színeiben induló, magát TikTok-menedzserként és brandépítőként aposztrofáló polgármesterjelölt május 6-án visszalépett az indulástól. 

Oroszlány

Oroszlányban az elmúlt ciklusokban Lazók Zoltán (Oroszlányi Lokálpatrióták Köre) és Takács Károly (Fidesz-KDNP) váltotta egymást a polgármesteri székben. Most is mindketten indulnak a tisztségért. A Mi Hazánk jelöltjét, Mátéfi Kristófot jogerősen még nem vették nyilvántartásba.

Dorog

A független dr. Tittmann János a nyolcadik polgármesteri ciklusára készül. Kihívója a Jobbik volt pártigazgatója, a most független Nunkovics Tibor, a Civilek a Fejlődő Városért Egyesület színeiben, valamint Koncz Árpád, a Mi Hazánk jelöltje. Az ő nyilvántartásba vétele még nem jogerős.

Nyergesújfalu

Folytatná a polgármesteri munkát Mihelik Magdolna. Vele egyetemben itt csak függetlenek indulnak: Kovácsné Bajka Gyöngyi, Pék Péter és Ridly István Attila. Mindannyiukat nyilvántartásba vették, de a döntés még nem jogerős.

Ács

Dr. Szentirmay István jelenlegi városvezető (Fidesz-KDNP) kihívója az elődje, Lakatos Béla. A város éléről 2018 nyarán dicstelen körülmények között távozott Lakatos, a települést azóta vezeti a kormánypárti polgármester.

Tát

Táton két független, a jelenlegi városvezető Turi Lajos, valamint a szintén független Losonczi Dániel indul a polgármesteri címért. Utóbbit nem vették még nyilvántartásba. 

Lábatlan

A jelenlegi polgármester Teller Péter ellen Borbély János és Varga Szabolcs indulna. Utóbbinak még nem jogerős a nyilvántartásba vétele. 

Bábolna

Bábolnán is függetlenek indulnak. Folytatná 1998-ban kezdett polgármesteri munkáját dr. Horváth Klára. Kihívója Pintér Róbert.

Kisbér 

A Bakonyalja fővárosában a harmadik ciklusára készülő Fidesz-KDNP-s polgármester, Sinkovicz Zoltán két kihívója a Kisbéres jelöltje, Riez Gyula, valamint a Momentumos Tarr-Pintér Dániel Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában