napirend

2021.09.23. 12:56

Parázs vita robbant ki a tatabányai közgyűlésben, nem is döntöttek a költségvetésről

Közel kétórás, parázs vita után sem született döntés a város költségvetésének módosításáról. A napirendnek a legközelebbi közgyűlésen újra nekifutnak a képviselők.

B. K.

Harmadik nekifutásra elfogadták a zárszámadást az önkormányzat rendkívüli közgyűlésén. Szóba került még az önkormányzat hiányzó gazdasági programja is.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. D.

Szücsné Posztovics Ilona a csütörtöki közgyűlés elején szóban is bejelentette, hogy Balogh Ferenc (Jobbik), Lusztig Péter (DK) és Renczes Dávid (Momentum) képviselőkkel együtt kiléptek az Összefogás Tatabányáért frakcióból és új frakciót hoztak létre Összefogás Tatabánya Fejlődéséért (ÖTF) néven. Képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy bár az Összefogás Tatabánya frakcióban csak két képviselő maradt (a DK-ból viharos körülmények között távozó Hoffer Dávid és a szocialista Fekete Miklós), miközben a frakció létszámát a szervezeti és működési szabályzat minimum négy főben határozza meg, a frakció továbbra is létezik.

A napirend elfogadását követően a költségvetés módosításának tárgyalásával kezdte meg munkáját a közgyűlés. Szücsné Posztovics Ilona a napirend ismertetését követően közölte, hogy

csak a Lusztig Péter alpolgármester (DK) részréről érkezett módosító javaslatot fogadja be, holott több más képviselői módosító javaslat is érkezett.

Tatabánya polgármestere kiemelte, hogy a módosításra a koronavírus-járvány miatti kormányzati intézkedések miatt van többek között szükség, mivel azok a helyi parkolási díjakból származó önkormányzati bevételt és az iparűzési adót is érintették.

Közölte, hogy a város működőképességének fenntartása érdekében Tatabánya adóhalasztást, illetve részletfizetési lehetőséget kell, hogy kérjen a NAV-tól. Utóbbival kapcsolatban több képviselő is jelezte, hogy véleményük szerint a NAV felé fizetendő, több mint 700 millió forintnyi, korábban már – szeptember végéig – befizetési halasztást kapott járuléknak szerepelnie kellene a 2021-es költségvetés kiadási oldalán...

Szücsné Posztovics Ilona elmondta: mind az eredeti, mind a májusban módosított költségvetés tartalmazta az önkormányzat Áfa-fizetési kötelezettségét, a most a közgyűlés elé terjesztett módosítás azonban már a 2022-es évi kötelezettségek között szerepelteti az összeget. Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) elképesztőnek nevezte, hogy egy 2021. szeptember végéig esedékes kiadási kötelezettség nem szerepel az adott év költségvetésének kiadási oldalán. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

egy önkormányzat nem teheti meg, hogy nem tervezi bele a költségvetésbe a jogszabályok által kötelező adóbefizetéseket, mint mondta, ilyenre még nem volt példa Tatabánya történetében.

Magyarné Kocsis Andrea, a Pénzügyi Bizottság elnöke hozzászólásában azt nehezményezte, hogy a képviselőknek nem volt lehetősége javaslatokat tenni akár saját körzetük érdekében a költségvetés módosításakor. Szücsné Posztovics Ilona ezzel kapcsolatban újabb képviselői kérdésre elmondta, hogy az eredeti költségvetés tárgyalásakor, februárban szerette volna kikérni a képviselők véleményét, de azok nem mentek el az egyeztetésre. Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) válaszában jelezte, hogy a Fidesz-KDNP frakció februárban a polgármesteri kérésnek megfelelően írásban juttatta el észrevételeit.

Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) arra kérdezett rá, hogy mi indokolja azt, hogy a polgármesteri hivatal költségvetését 250 millió forinttal tervezi megnövelni a költségvetés-módosítási tervezet, miközben több intézmény esetében csökkentek a támogatások. Utóbbit Szücsné Posztovics Ilona a gyermeklétszám csökkenésével indokolta, míg a hivatal költségvetésének növelését a normatív támogatások változásával. Schmidt Csaba rámutatott, hogy miközben a hivatal létszáma 25 fővel csökkent, addig a működési költség növekszik, az intézmények, elsősorban az óvodák működési költségeinek 50 milliós csökkentését a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem fogja támogatni.

Trükkök százait emlegette a Mi Hazánk képviselője

Boda Bánk László (Mi Hazánk Mozgalom) a jelenlegi helyzetet Gyurcsány Ferenc egykori kijelentésével hozta párhuzamban, miszerint

„trükkök százait kellett bevetnünk azért, hogy kormányozni tudjunk”.

Felszólalásában rámutatott, hogy jelenleg a képviselők véleményét nem kérik ki. „Megpróbálják Tatabánya közgyűlésének jogait teljesen ellehetetleníteni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ha az ország bármely más közgyűlésében ez előfordulna, a képviselők azonnal felállnánk és otthagynák a közgyűlést.

Elnapolták a döntést

Szücsné Posztovics Ilona elmondta, hogy a módosító javaslatokat nem a közgyűlés kezdetekor kell benyújtani, hanem korábban, ráadásul azokhoz szükséges lett volna a szakbizottság véleményére is, annak érdekében, hogy – amennyiben van rá mód – biztosítani lehessen a szükséges fedezetet. Tatabánya polgármestere egyben kikérte magának, hogy trükkök százait alkalmazná a költségvetés megalkotásakor.

Schmidt Csaba ügyrendi hozzászólásában végül azzal zárta le a mintegy két órás vitát, hogy a beérkezett képviselői módosításokat előbb tárgyalja meg a Pénzügyi Bizottság, addig pedig függessze fel a közgyűlés a költségvetés módosításának tárgyalását. A közgyűlés ennek megfelelően döntött arról, hogy a költségvetés módosítását a következő ülésre halasztják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában