képek

2018.02.21. 13:45

A fél városrész felrobbanhatott volna: ennyit kaptak a tatabányai fegyverraktárért a testvérek

T. János és T. Erika testvérpár közös szenvedélynek hódolt, robbanószereket gyűjtöttek, méghozzá eredményesen: 80 kilóra rúgott a kollekció.

kemma.hu

Forrás: police.hu

A Tatabányai Törvényszék február 21-én tartott nyilvános ülésén négy év fegyházra ítélte a 27 éves T. Jánost, aki egy tatabányai garázsban mintegy 80 kilogramm robbanóanyagot tartott. Testvére, a 24 éves T. Erika pedig, aki otthonában szintén engedély nélkül tartott robbanószert, 1 év 6 hónap – végrehajtásban 4 évre felfüggesztett – börtönt kapott, tudtuk meg az Ügyészség közleményéből.

A nagyobb mennyiségű anyagot rejtegető elsőrendű vádlott egy, a testvére tulajdonában lévő tatabányai garázsban annak tudta nélkül tárolt robbantószereket, robbantáshoz használatos eszközöket, aknagránátokat és egyéb haditechnikai eszközöket, többek között 8 kilogramm lőport, 6 db 400-as préselt TNT-t, aknavetőket, tüzérségi lövedékeket, lőszereket és lőszerelemeket, házi készítésű izzógyújtót zöld vezetékkel.

A garázsban lefoglalt körülbelül 80 kilogramm robbanóanyag egyidejű felrobbanása körülbelül 500-1000 méter sugarú körben fejtette volna ki romboló hatását.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége a férfi budapesti albérletében talált robbanóanyag és lőfegyver nyomán jutott el a tatabányai garázsig.

– T. János azt állította, a pisztoly a korábban elhunyt apjáé volt – dolvashatjuk Lukács Evelin őrnagy, a főkapitányság kiemelt főnyomozójának beszámolóját a police.hu-n. – Megtaláltuk nála a tatabányai garázs kulcsait is, ahol még aznap este házkutatást tartottunk a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának bevonásával.

– Munkatársaink csak az első nap elszállítottak hat darab préselt hadászati robbanóanyagtömböt, összesen 2,4 kilogramm TNT-t, detonátorokat, gyújtószerkezeteket, egy 240 mm-es aknavető gránátot, ködgránátot és tüzérségi lövegeket, kumulatív páncéltörő aknát, egy közel 400 kilogrammos bombát, amelyben benne volt a robbanóanyag is – sorolta az őrnagy. – A következő két nap során találtunk még gyakorló kézigránátot, lőszerhüvelyeket, páncéltörő és tüzérségi gránátot, páncéltörő kézi rakétavetőt, lőport is. Összesen több mint kétszáz veszélyes tárgyat foglaltunk le. A robbanószerkezetek között több olyan rossz állapotban volt, hogy a tűzszerészek a megsemmisítésük mellett döntöttek, ezeket egy alkalmas közeli helyszínen felrobbantották.

A másodrendű vádlott, T. Erika tatai házában is eredményes volt a házkutatás

A garázs átkutatásával egyidejűleg házkutatást tartottak a gyanúsított húgánál is. A hálószobai dekorációként szolgáló tüzérségi lőszereket ugyanúgy megvizsgálták, mint a pincében tárolt hadieszközöket. Grahovecz László főtörzsőrmester a robbanóanyag-kereső kutyával, Nimivel vizsgálta át az ingatlant. A tűzszerészek lefoglaltak egy 7,5 centiméter átmérőjű KwK tüzérségi lőszert, 38 darab 0.22-es kaliberű lőszert, egy 7,62 mm-es gépkarabélyhoz tartozó lőszert, egy orosz kézigránátot és egy magyar gyártmányú kézigránát-maradványt, amely igen rossz állapotban volt, ezért a tűzszerészek a helyszín közelében megsemmisítették.

A Tatabányai Járásbíróság 2017. október 4-én kihirdetett ítéletében az elsőrendű vádlott esetében robbanóanyaggal, robbanószerrel visszaélés bűntette miatt 4 év szabadságvesztést és 3 év közügyektől eltiltást szabott ki, a testvére esetében pedig robbanóanyaggal, robbanószerrel visszaélés bűntette miatt 1 év 6 hónap – 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetést szabott ki, emellett a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól előzetesen mentesítette.

Az ügyészség mindkét vádlott vonatkozásában súlyosításért, az elsőrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A másodfokon eljáró bíróság az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a másodrendű vádlott esetében mellőzte az előzetes mentesítésre vonatkozó ítéleti rendelkezést, illetve kis mértékben módosította a vádlottak által fizetendő bűnügyi költség összegét. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!