Választás 2010

2010.04.07. 17:28

Választási jótanácsok 2.

A Kemma.hu és a 24 Óra sorozatában bemutatunk néhány fontos választási tudnivalót. A mai részben azt tudhatják meg olvasóink, hogy miként kérhetik a mozgóurnás szavazást.

Petrik J.

Amennyiben a választó polgár április 11-én, illetve 25-én mozgásában átmenetileg vagy tartósan korlátozott, úgy a szavazás időpontjáig a helyileg illetékes jegyzőtől írásban kérhet úgynevezett mozgó szavazóládát. Ilyen esetekben a választásra jogosultat a szavazóbizottság két tagja keresi fel a gyűjtőládával.

Lehet mozgóurnát kérni még a szavazás napján is, ekkor azonban ezt közvetlenül a szavazatszámláló bizottságtól kell igényelni, és ez is csak írásban tehető meg. A kérelem eljuttatásának „megoldása” az igénylő feladata. Célszerű erre ismerőst, vagy a választásra igyekvő szomszédot megkérni.

A fekvőbetegek is élhetnek szavazati jogukkal. Ha az egészségügyi intézmény a gondozott szavazókörzetében található, akkor április 9-ig kell igazolást kérni a lakhely szerinti jegyzőtől, majd a szavazás napjáig – ennek megfelelően – mozgóurnát igényelhet a kórház fekvése szerinti jegyzőjétől. A szavazás napján a szavazókerület voksokat számláló bizottságától. A kérelem „célba érésében” a kórház dolgozói nyújthatnak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!