leküzdi a nehézségeket

2019.04.10. 17:30

Balesete után az El Caminora készül a komáromi Vasember

Nincs szerencséje az idei felkészülésével Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnokunknak. Pár hete autó ütötte el, egy kutyaharapást is megélt, de minden gond ellenére készül már az újabb kihívásokra, s hogy újra világbajnok legyen.

Nagy Tamás

A komáromi Vasember segítői társaságában a legutóbbi, floriadai versenyén

Forrás: MW

Szőnyi Ferenc, a mára legendássá vált ultratriatlonista azzal került be a hírekbe legutóbb, hogy néhány napja kerékpáros edzés közben az otthonától alig néhány száz méterre elütötte egy gyakorlatlan sofőr. A fizikai fájdalmakon túl ez lelkileg is nagyon megviselte, figyelmeztetett mindenkit, hogy jobban figyeljünk egymásra.

Az ultratriatlonista két versenyen van túl idén, de a napokban hamarosan újabb kihívásra utazik el a Komárom-Európa Futó Egyesület néhány tagjával.

– Számomra az év első versenye január végén Izraelben volt. Egy normál távú ironman távot kellett teljesítenem, azaz 3,8 kilométert úsztam, 180 kilométert kerékpároztam és 42 kilométert futottam – mondta Szőnyi Ferenc. Hozzátette: a második helyet szerezte meg, ami nagy meglepetés és öröm is volt számára. Kitért arra is, hogy az úszás helyszíne a Vörös-tenger volt, amely különleges látványt nyújtott a versenyzőknek.

– A kerékpározás is kemény volt, a 180 kilométer alatt, csaknem 2800 méter szintkülönbséget küzdöttünk le – mondta a vasember. Márciusban tervezett kihíváson vett részt Szőnyi Ferenc Orlandoban, amely az ultratriatlon verseny része.

Kerékpárban is a topon van Szőnyi Ferenc (Fotó: MW)

– Nem úgy alakultak a dolgok, ahogy korábban terveztük, hiszen szerdán tudtunk csak elindulni Amerikába és pénteken már rajthoz kellett állni. Ez és az időeltolódás is megnehezítette a dolgom, de így is a negyedik helyen értem célba, ami év elején nem rossz teljesítmény, egy kétszeres távú ironman versenyen – emelte ki Szőnyi Ferenc.

Hozzátette: ha világbajnok akar lenni, kellenek neki a pontok és egy előkelő helyezésért adnak bőven pontokat. Kitért arra is, hogy egy olyan tóban úsztak, ahol a szervezők aligátor veszélyre is felhívták az indulók figyelmét, azonban szerencsére nem volt probléma.

A komáromi Vasember segítői társaságában a legutóbbi, floridai versenyén (Fotó: MW)

Az idei versenynaptárában szerepel még egy verseny Ausztriában, ahol egy ötszörös távú ironman versenyen indul, majd Svájcban egy tízszeres ironman előtt áll, amelynek érdekessége, hogy tíz napon keresztül napi egy ironman távot kell teljesítenie. Itt legutóbb világcsúcsot ért el és most is dobogós hely a célja.

– Az év top versenye azonban Mexikóban lesz, ahol egy húszszoros ironman távú versenyen indulok. Ez azt jelenti, hogy 76 kilométert kell majd úsznom, 3600 kilométert kell kerékpároznom és 844 kilométert kell futnom. Ez egy rendkívüli verseny, azonban 2009-ben megnyertem ezt a kihívást – emelte ki Szőnyi Ferenc.

Tavaly Horvátországban vett részt a komáromi vasember a Komárom-Európa Futó Egyesület néhány tagjával egy kihíváson, amely olyan jól sikerült, hogy hamarosan indul a csapat Spanyolországba, hogy futva teljesítsék a 780 kilométeres El Caminot.

– Van, aki gyalog, van, aki lóháton, mi futva szeretnénk teljesíteni ezt a kihívást – emelte ki a vasember. Az elmúlt időszakban a felkészülése nem volt balesetmentes, hiszen edzés során egy kutya megharapta, illetve a már említett esetben kerékpározás közben szabálytalanul elé kanyarodott egy autó. A vasember azonban szerencsére megúszta zúzódásokkal, így nem állhat semmi az útjába, hogy újra világbajnok legyen idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában