Aranycsapat

2017.09.01. 15:18

Az ördöngös balszélsőre emlékeztek Komáromban

Halálának huszadik évfordulóján Komáromban, sírjánál emlékeztek meg Czibor Zoltánról, az Aranycsapat legendás játékosáról.

kemma.hu/MTI

Fotó: Nagy Tamás

Az eseményen Szöllősi György, a magyar futballhagyomány és a Puskás-ügyek nagykövete felidézte Czibor pályafutásának emlékezetes pillanatait a kezdetektől, amikor vonatvezetőként dolgozott Komáromban, az Aranycsapatban elért eredményeken keresztül a barcelonai évekig, majd az 1990-es hazatérésig.

Szöllősi György kiemelte: a mostani Aranycsapat Emlékév célja, hogy a hazai és a külföldi fiatalok is megismerjék a legendás válogatott eredményeit, tagjait, ezért az egész Kárpát-medencét felölelő tanulmányi versenyt hirdetnek középiskolásoknak, amely közelebb hozza a fiatalokat a „magyar sport- és kultúrtörténet ezen kiválóságaihoz”. Az emlékév része volt egyébként a komáromi megemlékezés is, amelyen részt vett Mesterné Czibor Zsuzsa, az egykori futballista testvére.

Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke arról beszélt, hogy idén tíz különböző eseményt rendeznek az emlékév kapcsán, jövőre pedig az Évszázad mérkőzése, a legendás 6:3-as magyar-angol találkozó 65. évfordulója lesz a középpontban.

Az Aranycsapat 1953-ban (első sor: Lantos Mihály, Puskás Ferenc, Grosics Gyula hátsó sor: Lóránt Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor, Zakariás József, Czibor Zoltán, Bozsik József, Budai II. László)

 

Czibor Zoltán, a zseniális, „ördöngős balszélső”, a „rongylábú”, a „bolond”, ahogy társai szólították – a válogatottban 1949-1956 között 43 mérkőzést játszott, 17 gólt szerzett. Olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes. Első klubja a Komárom volt, majd a Ferencvárosban folytatta karrierjét, mely során a Budapesti Honvédban és az FC Barcelonában is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában