SÉTA

2008.02.26. 17:57

Miért klassz hely Ács?

Születésem óta ácsi vagyok, azt hiszem, elég jól ismerem a várost. Az elmúlt évek során szemtanúja lehettem Ács folyamatos fejlődésének. Láttam, ahogy lépésről lépésre jut el a kiérdemelt város címig, amelyet 2007. szeptember 15-én meg is kapott.

Kinczel Ildikó - Kultsár-középiskola

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Bajnai Gordon miniszter (balra) kulccsal és tapssal köszöntötte Csöbönyei Imre polgármestert (Fotó: Szalai László)
[/caption]

Honnan indult Ács? Nevét az Árpád korban letelepedett, királyi szolgálatban álló ácsokról kapta. Első írásos említése 1138-ból való, Olt majd 1297-ből Villa Alch formában. A település már a római korban is lakott volt. 1540-ben a falut a törökök teljesen elpusztították, s véglegesen csak 1643 után népesült be. A 17. század második felétől a pannonhalmi apátság, később gróf Eszterházy Károly szerzett itt nagy birtokot. A 19. század második felében a Zichy-család birtokába került a falu. Az általuk épített Zichy-kastély a mai napig a település egyik legszebb középülete.

Az 1871-ben épült Ácsi Cukorgyárat 2002-ben bezárták, így rengeteg ember maradt munka nélkül. De az ácsi lakosok nem csüggedtek, s 2006-ban már megtörtént az Ipari Park alapkőletétele.
A falu elnevezést valóban „kinőtte” Ács. Az iskolákat bővítették, felújították, hogy a városi színvonalnak megfeleljünk. A várossá avatás óta a Városi Sportcsarnokban teremlabdarúgó bajnokságot rendeznek, ezen kívül a tömbházakat, amelyek az önkormányzat tulajdonában vannak, felújították. Parkosítottak is, ahol Ács címerét elhelyezték, s egy a múltból ránk maradt nagy követ helyeztek el a Zichy-parkban. A helyi zeneiskola vezetője még zenét is komponált Ácsi induló néven a várossá avatás tiszteletére.

Mielőtt város lettünk, arra törekedtünk, hogy megkapjuk a város címet, s azóta pedig azon munkálkodunk, hogy bebizonyítsuk, valóban megérdemeltük ezt a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!