Hirdetés

2024.05.01. 23:58

Pordán Zsigmond: 25 éves a VOSZ (vár)megyei szervezete

A VOSZ Komárom-Esztergom megyei szervezete 1999 áprilisában alakult meg 19 taggal. A jelenlegi taglétszámunk 1300 fő. Pordán Zsigmond azóta tölti be immáron 25 éve az elnöki pozíciót. Vele beszélgettünk és tekintettük át az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeit.

PR cikk

– Milyen céllal alakult meg a VOSZ?

A kilencvenes években a vállalkozók megítélése mélyponton volt, ezen kívánt változtatni Demján Sándor a VOSZ létrehozásával. Fontos mérföldkő volt  az első országos vállalkozók napjának megrendezése 1999. december hónap első péntekén, Budapesten, ahol átadásra kerültek az első év vállalkozója kitüntető címek, azóta ez már hagyománnyá vált és minden év decemberének első pénteki napján ünnepeljük a vállalkozókat, amit az országgyűlés is hivatalos ünneppé nyilvánított.

 

Balázs Ibolya, a VOSZ vármegyei titkára sok hasznos tanácsot ad a vállalkozóknak

– Mi számított a következő mérföldkőnek?

A VOSZ életének egyik legfontosabb állomása volt a KAVOSZ Zrt. létrehozása, melynek keretén belül elindult a Széchenyi Kártya Hitelprogram, ami a mai napig is a legnagyobb segítség a vállalkozók számára. A VOSZ Komárom- Esztergom megyei irodája élen jár a Széchenyi Kártya forgalmazásában, több ezer vállalkozónak nyújtott segítséget a nehéz időkben.

– Sokan nem csak a gazdasági élet szereplőinek támogatásáról ismerik a VOSZ-t, illetve a megyei szervezeteit.

Demján Sándor 2003-ban megálmodta, majd megvalósította , az országos Prima Primissima Díjat, melynek szlogenje: Vállalkozások a kulturális értékekért. Ez a díj hatalomtól és politikától függetlenül jutalmazza a tudomány, kultúra, oktatás, művészetek és a sport területén kiemelkedő kiválóságokat. A Prima Primissima Díj mintájára 2005-től átadásra kerültek a megyei (vármegyei) Príma Díjak. Vármegyénkben 19. alkalommal rendezzük meg a Príma Díjátadó Gálát. Eddig 85 díjat adtunk át, és csaknem 100 000 000 forinttal támogattuk a megye szellemi és sport életét. Az idei Prima Díjátadó Gála szeptember 13-án kerül megrendezésre a Jászai Mari Színházban. Az idei évtől a Príma Díjért járó pénzösszeg 1 000 000 forintról 2 000 000 forintra emelkedik.

 

A vármegyei Príma Díjasok a tavalyi díjkiosztó ünnepségen

– Demján Sándor halála után, 2018-ban átalakult a VOSZ?

Igen, Demján Sándor 2018-ban bekövetkezett halála után átalakult a VOSZ tevékenysége országosan, illetve a megyékben is. Addig az érdekérvényesítés volt az elsődleges, azóta pedig elsősorban a vállalkozásokat érintő jogszbályok előkészítésében és véleményezésében fejti ki tevékenységét a VOSZ. Hozzáteszem, hogy 2021-től megváltozott a VOSZ arculata és új stratégia került kidolgozásra az országos szervezetben és a vármegyékben is. A stratégia alappillérei a sikeres érdekképviselet, a szolgáltatások további fejlesztése, az aktív egyeztetések, a "VOSZ márka" erősítése. Mindezek a következő évek munkáját, programjait is meghatározzák.

– Az új iroda átadása két évvel ezelőtt mennyire változtatta meg a mindennapokat?

2022-ben az új iroda létrejöttével és átadásával Tatabányán a Fő Tér 8/b szám alatt, méltó körülmények közé került a szervezet, egyúttal a Széchenyi Kártya Programhoz tartozó termékek forgalmazásának körülményei is jelentősen javultak. Ez meglátszik az ügyfélforgalmon, Balázs Ibolya, VOSZ titkár nagyon sok vállalkozásnak tud hasznos tanácsokat adni. Hozzáteszem még, hogy az elmúlt 25 évben a VOSZ vármegyei szervezetének elnöke eredményes munkakapcsolatot alakított ki a kormányhivatallal, a vármegyei közgyűléssel, a városok polgármestereivel, országgyűlési képviselőkkel, a vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a megyei intézmények vezetőivel. Részt veszünk egymás rendezvényein és segítjük egymás munkáját.

– hangsúlyozza Pordán Zsigmond.

Fotó: Zetovics Márió

Pordán Zsigmond elismerései

Rangos elismeréseket tudhat magáénak Pordán Zsigmond. Ilyen a Magyar Gazdaságért Díj (2008), a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (2013), az Ezüst Turul Díj (2016). Nyolc évvel ezelőtt megválasztották a VOSZ Országos Ipari Tagozatának elnökévé. Tavaly tagja lett a Kavosz E-Green Zrt. pénzügyi tudatosságot segítő alapítványának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában