demonstráció

2019.10.04. 20:23

Őrizetbe vettek több száz embert ecuadori tüntetéseken

Ecuadorban az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki tüntetések.

Háromszázötven embert vettek őrizetbe az üzemanyag-támogatások eltörlése miatt kirobbant, két napja tartó tüntetések során – közölte pénteken María Paula Romo ecuadori belügyminiszter.

A legtöbb embert, szám szerint 159-et a délnyugat-ecuadori Guayaquil tengerparti városban vettek őrizetbe – közölte egy sajtótájékoztatón Romo. A fővárosban, Quitóban 118 embert vettek őrizetbe, legtöbbjüket a város déli részén kialakult – mint fogalmazott – „súlyos” erőszakos incidensekkel összefüggésben.

A tárcavezető szerint ez utóbbi erőszakos incidensek résztvevői felgyújtottak egy rendőrségi épületet, egy tucat járőrautó megsemmisült.

Az országos tömegtüntetések és közlekedési sztrájk miatt szükségállapotot hirdetett ki csütörtökön Lenín Moreno ecuadori elnök. Leszögezte, nem hátrál meg a kedden bejelentett intézkedésektől. A támogatások eltörlése az üzemanyagárak növekedését eredményezte.

Ecuador-szerte ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség könnygázzal oszlatta az utakon és autópályákon torlaszokat emelő tüntetőket, akik gumiabroncsokat égettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A latin-amerikai államban leállt a buszforgalom és a taxisok is sztrájkolnak.

Az ecuadori energetikai és nem megújuló erőforrások minisztériuma október 1-jén jelentette be, hogy az ország 2020. január 1-jével kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC). A tárca szerint a döntés az ország pénzügyi stabilitását hivatott szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!