büntetés

2018.11.30. 20:05

Halálra ítéltek több embert kábítószer-kereskedésért Vietnamban

Kilenc embert ítéltek halálra pénteken heroin- és metamfetamin-kereskedés miatt Vietnamban, ahol a drog terjesztését büntető törvények a legszigorúbbak közé tartoznak a világon.

A VNA vietnami hírügynökség jelentése szerint öt napig folyt a per a vádlottak ellen az észak-vietnami Ha Nap tartomány bíróságán. A drogbanda kilenc tagját halálra ítélték, további három ember életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, és tízet héttől huszonegy évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

A távol-keleti országban, ahol egyeduralkodó a kommunista párt, drákói szigorral büntetik a kábítószer birtoklását: halálbüntetésre számíthat, akinél 60 gramm heroint vagy 2,5 kilogramm metamfetamint találnak. A szóban forgó esetben a vádlottak valamivel több, mint 18 kilogramm heroint és fél kiló metamfetamint bocsátottak áruba.

Vietnam nem tesz közzé rendszeresen adatokat a halálos büntetések végrehajtásáról. A közbiztonsági minisztérium legutóbbi jelentésében az szerepelt, hogy 2013 augusztusa és 2016 júniusa között 429 elítéltet végeztek ki. A halálos ítéletek zömét kábítószer birtoklása miatt hozzák meg és hajtják végre. Korábban jobbára golyó által végezték ki az elítélteket, de 2013-ban áttértek méreginjekcióra.

Ezzel összefüggésben hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy tavaly szeptemberben halálra ítéltek egy volt bankigazgatót, Nguyen Xuan Sont egy több millió dolláros csalási ügyben folytatott perben, amely rávilágított arra, hogy a vietnami pénzvilágban dívik a korrupció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!