Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.09. 06:10

Vérfürdőre figyelmeztetnek segélyszervezetek Rafahnál

Az izraeli–palesztin háború 126. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ Izraeli légicsapásban eltalált rendőrautót állnak körül palesztin emberek a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Haiszam Imad

Izraeli bírót menekítettek ki egy berlini egyetemről, miután palesztinbarát aktivisták zavarták meg az előadását (videó)

A Visegrád24 X-oldalán közölt egy videót, melyen az látható, hogy Barak-Erez izraeli bírót kikísérik a berlini Humboldt Egyetemről, miután palesztinbarát aktivisták megzavarták egy előadását – írja a Mandiner.

Néhány nappal ezelőtt egy zsidó diákot vertek meg Berlinben – emlékeztettek.

Biztonságos Németország a zsidók számára?

– tette fel a kérdést a Visegrád24.

A vonatkozó felvételt alább tekintheti meg:

Mahmúd Abbász: Izrael a rafahi támadással a palesztinoknak az övezetből való kiűzését akarja elérni

A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök által bejelentett támadási tervvel a Gázai övezet déli csücskén található Rafah ellen a palesztinoknak az övezetből való kiűzése a cél - jelentette ki pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatala.

A Ciszjordánia civil kormányzását végző Palesztin Hatóság vezetőjének hivatala hangsúlyozta: 

mind az izraeli, mind az amerikai kormányt felelősnek fogja tartani a terv megvalósulásának következményeiért.

ABBÁSZ, Mahmúd; BLINKEN, Antony
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja Rámalláhban 2024. február 7-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

A palesztin elnökség felhívta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) figyelmét arra, hogy Izrael eme terve 

fenyegeti a békét és a biztonságot a régióban, illetve globálisan is.

„Ez minden határon túlmegy”– tette hozzá.

Netanjahu pénteken utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet ott megbúvó fegyvereseinek semlegesítésére. A városban a Gázai övezet más térségeiből a harcok elől elmenekült palesztinok százezrei kerestek menedéket.

Fenyegetés miatt fokozták a biztonsági intézkedéseket Izrael hágai nagykövetsége körül

Fenyegetés miatt fokozták a biztonsági intézkedéseket Izrael hágai nagykövetsége körül, a környéket lezárták, a helyszínre robbanóanyag-szakértők érkeztek – jelentette be Jan van Zanen hágai polgármester pénteken, az Omroep West holland hírportálnak nyilatkozva.

Hangoztatta, hogy 

„a fenyegetést nagyon komolyan kell venni”. 

Hozzátette: további intézkedésekre is szükség van, de azok jellegéről nem kívánt nyilatkozni.

Még nincs döntés arról, hogy a most bevezetett intézkedések meddig maradnak érvényben.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, pontosan milyen fenyegetésről van szó.

Van Zanen azt is elmondta, hogy a városvezetés kapcsolatban áll a nagykövetség környékén található szervezetekkel, amelyeket szintén érintenek az extra biztonsági intézkedések.

A Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus Hollandiában is feszültségeket okoz. Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának otthont adó hágai Békapalota előtt januárban több csoport tüntetett Izrael ellen a Dél-Afrika által benyújtott népirtási vádakkal kapcsolatban. Korábban a védelmi minisztérium épületére vörös festéket öntöttek, tiltakozva az ellen, hogy Hollandia F-35-ös vadászgépek alkatrészeit szállítja Izraelnek.

Vérfürdőre figyelmeztetnek segélyszervezetek Rafahnál

Bármilyen, a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területére történő izraeli katonai előretörés rengeteg palesztin ember halálát okozhatja, miközben fennáll a humanitárius segítségnyújtás összeomlásának veszélye is  – közölték a térségben tevékenykedő segélyszervezetek pénteken.

Izrael korábban azzal fenyegetőzött, hogy Hán-Júniszból Rafahba irányítja katonai egységeit, ahol a bombázások elől menekülő emberek miatt a lakosság száma megötszöröződött.    

Jelenleg mintegy 1,5 millió ember tartózkodik túlzsúfolt óvóhelyeken vagy az utcán, amelyet egyiptomi és izraeli határkerítések, a Földközi-tenger és az izraeli erők zárnak körül.

„Egy gigantikus menekülttáborban nem lehet háborúzni” – mondta Jan Egeland, a Norvég Menekült Tanács főtitkára.

Izrael elmondása szerint tesznek lépéseket a civilek megóvása érdekében, de azzal vádolják a Hamász harcosait hogy szánt szándékkal rejtőzködnek óvóhelyeken, amit a terrorszervezet kategorikusan tagad.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint ez idáig több mint 27 ezer palesztin halt meg az október 7-én kirobbant háborúban, amelyet Izrael az után indított, hogy a Hamász fegyveresei betörtek az ország déli részébe, megöltek 1200 embert, további mintegy háromezret megsebesítettek és több mint kétszáz túsz hurcoltak magukkal az övezetbe.

Sorosék dollármilliókkal segítették a Hamászt támogató aktivistákat

Több mint 15 millió dollárt küldtek a Hamász palesztin terrorszervezetet támogató aktivistáknak Soros György szervezetei azóta, hogy a gázai terroristák október 7-én megtámadták Izraelt – adta hírül a Magyar Nemzet

Az üzletember által alapított Nyílt Társadalom Alapítványokat antiszemitizmussal vádolják.
Közleményt adott ki Soros György fia, Soros Alex, amelyben elhárítja azokat a vádakat és kritikákat, amelyeket az apja által alapított szervezet évtizedek óta „elszenved” – idézte a Mandiner a Jewish News Syndicate oldal hírét. 

A Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatótanácsának 38 éves elnöke szerdai közleményében azt állítja, hogy az általa 2023 júniusa óta vezetett szervezet ellenzi az antiszemitizmust. Soros úgy nyilatkozott, hogy a torz és tisztességtelen jobboldali támadásokra reagált.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben

Izrael újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, az egyiptomi határnál fekvő Rafahnál is bombáztak – jelentették palesztin források.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma és szemtanúk beszámolói szerint legkevesebb kilencen, köztük nők és gyerekek vesztették életüket a csütörtök esti izraeli légicsapásokban az övezet középső és déli részein, többeket az egyiptomi határ melletti Rafahnál öltek meg.

Palesztin férfi egy izraeli légicsapásban lerombolt ház romjait nézi a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 9-én
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Palesztin jelentések szerint többen megsebesültek, amikor Rafahban a kuvaiti kórház melletti épületeket bombázták. Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője, John Kirby bejelentette, hogy „az Egyesült Államok nem támogatja Izrael jelentős katonai műveleteit Rafahban”, amelynek környékén több mint egymillió, az övezet északibb részein otthonát elhagyni kényszerülő palesztin tartózkodik.  

Nem támogatjuk komoly és alapos tervezés nélkül, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a külföldi állampolgárok Gázai övezetből történő biztonságos kijutásának biztosítása nélkül

– mondta a rafahi esetleges hadműveletről újságíróknak Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

Washington azt is közölte, hogy még nem látták komoly bizonyítékát izraeli hadművelet tervezésének Rafahban, és Antony Blinken külügyminiszter aggodalmának adott hangot egy efféle izraeli hadművelettel kapcsolatban a térségben tett eheti látogatása során.

Izraeli tüntetők péntek reggel megpróbálták megakadályozni a humanitárius segélyeket szállító teherautók bejutását a Gázai övezetbe.

Semmilyen segély nem jut át mindaddig, amíg az utolsó övezetbe hurcolt túsz vissza nem tér

– hangoztatták.

Férfiak sétálnak keresztül az izraeli bombázást követően rafahi átkelő közelében
Fotó: AFP

A Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy, a tenger felől érkező gyanús lövedéket Haifa mellett – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. Csütörtök este mintegy harminc rakétát lőttek ki Észak-Izraelre Libanonból, miután délután egy izraeli dróntámadásban életét vesztette a libanoni síita Hezbollah egyik dél-libanoni parancsnoka.

Az Egyesült Államok hadserege ismét támadta a jemeni húszik állásait

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy csütörtökön megsemmisítette a jemeni húszi lázadók négy felszíni drónját és hét robotrepülőgépét, amelyeket „a Vörös-tengeren lévő hajók ellen készültek indítani“.

A hadsereg Központi Parancsnoksága (Centcom) az X közösségi oldalon arról számolt be, hogy a drónokat és rakétákat „a húszik által ellenőrzött jemeni területeken azonosították”, és „közvetlen veszélyt” jelentettek a hajózásra.   

Az amerikai fegyveres erők szerdán is támadták az Iránhoz közel álló húszik mozgalmához tartozó területeket. A Centcom azt írta, „önvédelmi csapásokat hajtottak végre két mobil hajóelhárító rakétarendszer ellen, amelyek készen álltak arra, hogy a Vörös-tengeren lévő hajók ellen indítsák őket”.   

Később ugyanezen a napon „egy második csapást hajtottak végre egy indításra kész mobil felszíni robotrepülőgép-indító rendszer ellen” – tette hozzá ugyanez a forrás.   

A Centcom hangsúlyozta: akcióik „megvédik a hajózás szabadságát, és biztonságosabbá teszik a nemzetközi vizeket az amerikai haditengerészet és a kereskedelmi hajók számára".   

A húszi milícia többször támadott már meg hajókat a Vörös-tengeren, amelyekről azt állítják, hogy szerintük Izraelbe irányuló szállítmányokhoz kapcsolódnak. Azt mondják, hogy így akarják kikényszeríteni a Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadások befejezését, amelyek a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, Izraelben elkövetett példátlan mészárlását követték.   

A veszélyekre való tekintettel a nagy hajózási társaságok egyre inkább elkerülik az Ázsia és Európa közötti legrövidebb tengeri útvonalat.

Az amerikai elnök túlzásnak nevezte az IDF gázai műveleteit

Túlzásnak nevezte az izraeli hadsereg (IDF) gázai műveleteit helyi idő szerint csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy – a palesztin civilek védelme érdekében – igyekszik „hosszú távú szünetet” elérni a harcokban.

Rengeteg ártatlan ember van, aki most éhezik, rengeteg ártatlan van bajban és haldoklik, ennek véget kell vetni

– fogalmazott Biden a Fehér Házban adott sajtótájékoztatóján, és aláhúzta: nagy nyomást gyakorolnak a tűzszünet és az izraeli túszok elengedése érdekében.   

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök 
Fotó: Jonathan Ernst / Forrás: MTI/EPA

A gázai háború kitörését követően Bident többen bírálták, miután azt mondta, az ártatlanok halála „a háború ára”, valamint kételkedett a halálos áldozatok számát közlő palesztin forrásokban is.

Heves rakétasorozatok érték Észak-Izraelt

Heves, mintegy harminc rakétából álló sorozatot lőttek Libanonból Észak-Izraelre csütörtök este, válaszul a libanoni síita Hezbollah szervezet egyik vezetőjének megölésére – jelentette a Walla hírportál.

Az izraeli hadsereg (IDF) tüzérségi választ adott a Libanonból érkező rakétákra, a lövedékek forrásait célozva meg. Az izraeli biztonsági vezetők szerint a Hezbollah magas rangú tagjának meggyilkolása miatt lőtték Észak-Izraelt.     

A Hezbollah előzőleg azt állította, hogy rakétákkal támadta Izrael Maron-hegyen található légi irányító bázisát, miután Izrael támadást intézett Nabatijánál egy jármű és dél-libanoni falvak ellen.   

A Hezbollah két harcosa életét vesztette, amikor csütörtök délután Dél-Libanonban, Nabatijánál autójukra rakétát lőtt az izraeli légierő. A szaúd-arábiai al-Hadasz hírcsatorna jelentése szerint a két halott egyike Abbász al-Dabbas, a Hezbollah regionális parancsnoka volt.   

Csütörtök este az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok családtagjai tüntetést tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszállásnál, ahol összeült esti tárgyalására Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével a háborús kabinet. Az út fölötti gyalogosforgalmat biztosító hídról egy hatalmas molinót lógattak le, melyen az állt, hogy „alku vagy halálos ítélet”.   

Hozzátartozók és támogatók emelik a magasba az október 7-én a Hamász által elrabolt áldozatok portréit Tel Avivban 2024. február 8-án
Fotó: AFP

Eközben Jeruzsálemben több jobboldali szervezet irányításával ezrek tiltakoztak az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás ellen, a háború folytatását, a Hamászra gyakorolt nyomás növelését követelve.   

Szerda este az izraeli miniszterelnök elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési alkuját, és bejelentette, arra utasította a hadsereget, hogy készüljenek fel a harcra az egyiptomi határnál található Rafahban, az övezet déli részén.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában