Uniós ügyek

2024.01.29. 09:13

Magyarország nem enged a zsarolásnak

Magyarország nem enged a zsarolásnak – írta Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

MW

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint Magyarország nem engedhet a zsarolásnak

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Judit: nem fogjuk be!

Magyarország soha nem enged a zsarolásnak, írta az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának fideszes elnöke hétfőn a Facebook-oldalán. Varga Judit azt írta, hogy Brüsszel a Financial Times címlapján fenyegette meg Magyarországot azzal, hogy ha nem adunk pénzt hitelből Ukrajnának, akkor majd ők sem adnak nekünk forrásokat.

Brüsszel mindig is így működött: zsarolnak minket az illegális migráció megállítása, az LMBTQ-őrület visszaverése és a háború elutasítása miatt. Ezt már a bizottság elnöke sem tagadja. Tárgyalás helyett zsarolás, konstruktív párbeszéd helyett fenyegetés

– fogalmazott a kormánypárti politikus.
Varga Judit bejegyzése szerint úgy tűnik, már hetes cikkelyes szappanopera, meg Sargentini sem kell a brüsszeli liberálisoknak, hogy előjöjjön belőlük a birodalmi diktatúra hangja. Már csak odaszólnak, mint a kocsmában, hogy fogjuk be, különben baj lesz, tette hozzá.

Nem fogjuk be! Sőt, egyre hangosabbak leszünk Németországban, Franciaországban, Belgiumban és szerte az EU-ban. Jól figyelj, Brüsszel: Magyarország soha nem enged a zsarolásnak! Kezdődik az EP-kampány, tanulunk traktort vezetni

– hangsúlyozta az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke.

Orbán Balázs reagált a Financial Times cikkére

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, reagált Orbán Balázs a Financial Times cikkére, szúrta ki a Mandiner.

S most már nem is próbálják titkolni

 – húzta alá a miniszterelnök politikai igazgatója. A Mandiner is szemlézte a Financial Times azon értesülését, mely szerint végleg megvonhatnak minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót kap az ukrajnai támogatás.

A tét nem kevesebb, mint 50 milliárd euró.

A kiszivárgott dokumentumokból kiderül, mi lehet az EU döntéshozóinak stratégiája. A lap szerint az Unió sürgetni fogja tagállamait, hogy szüntessék meg a Magyarországnak szánt összes uniós támogatást, ha az ország nem hátrál meg azon ígéretétől, hogy megvétózza az EU által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának. Erre reagált X közösségi oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Megvonnák a nekünk járó forrásokat

Bóka János kifejtette: sajtóértesülések szerint egy brüsszeli bürokraták által fogalmazott dokumentum amellett érvel, hogy amennyiben nem születik döntés Ukrajna finanszírozásáról a február elsejei EU-csúcson, a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív viselkedése miatt nem tudják elképzelni, hogy Magyarország valaha is a neki járó forrásokat megkapná, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni a Magyarországnak járó forrásokat.

Az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja – tette hozzá.
 

Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék. Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged

 – fogalmazott a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában