Óév búcsúztató

2023.12.27. 14:01

Csütörtöktől vásárolhatók a tűzijátékok: használatuk során legyünk elővigyázatosak!

Csütörtöktől vásárolhatók meg és december 31-én 18 óra illetve január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel az úgynevezett 3. osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján szerdán.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: NDAB Creativity

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni – tartalmazza a közlemény.

A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan!

– fogalmazott az ORFK.

Mint írták: míg az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg. Ugyanakkor, a professzionális, 4. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozó termékeket 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg

 – tették hozzá.

Figyelmeztettek arra, hogy pirotechnikai terméket mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt feltételeknek, illetve a termék bevizsgált.

Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!

– fűzték hozzá.

Man,In,Red,Jacked,Lighting,Up,Several,Firecrackers,In,His
Illusztráció
Fotó: InfinitumProdux / Forrás:  Shutterstock

Ismertetésük szerint a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót tartalmaz.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbanó petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás tartós károsodását is okozhatja

 – olvasható az ORFK közleményében.

OKF: ablakból, erkélyről senki ne indítson tűzijátékot!

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából vagy erkélyéről indítani, mert ez rendkívül tűz- és balesetveszélyes – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.

Mukics Dániel hozzátette:

tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt, ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, de legtöbbször tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

Tavaly Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. Az érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett – idézte fel a szóvivő.

A zajhatások miatt több kutya megrémült, beszorult valahová, az állatokat a tűzoltóknak kellett kimenteniük; ez történt például Erdőkertesen is.

A szóvivő azt kérte, soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak.

Hozzátette: 

a szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

Mukics Dániel fontosnak nevezte, hog

y a tűzijátékokat biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz, és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá

 – kérte a szóvivő.

Arra is kitért, hogy ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még a megszáradása után se használjuk, mert nem biztonságos a működtetése. Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak kihűlésük után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Szilveszter éjjel – az év többi napjához hasonlóan – kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. 

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy ha valaki tüzet, bajba jutott embert, állatot lát, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ovádi Péter: a szilveszteri ünneplés legyen állatbarát!

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a szilveszteri ünneplések hangos „robbanások” kíséretében zajlanak, fontos szem előtt tartani az állatok védelmét is. Az MTI-nek szerdán küldött közleményben a kormánybiztos kiemelte, hogy 

a tűzijátékok és petárdák okozta hangzavar és fényeffektusok jelentős stresszt és szorongást okozhatnak a háziállatoknak és a vadon élő állatoknak.

Az állatok védelme és biztonsága kiemelten fontos, különösen a zajos ünnepi időszakokban. Ha kedvencében még nincs mikrochip, mielőbb vigye el állatorvoshoz a beültetésre – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette: 

amennyiben társállata már rendelkezik mikrochippel, ellenőrizze annak működőképességét és a www.petvetdata.hu oldalon történt regisztrációt.

Szükség esetén kérje állatorvosa mielőbbi segítségét az adatok aktualizálásához. Ezen felül, helyezzen a kutya és macska nyakörvére egy bilétát az elérhetőségeivel a gyors azonosítás érdekében – jegyezte meg.

Dog,Looks,Out,The,Window,And,Watching,The,Fireworks
Illusztráció
Fotó: Vince Scherer / Forrás:  Shutterstock

A kormánybiztos mindenkit arra kér,

gondoskodjon arról, hogy otthona biztonságos legyen az állatok számára, zárja be az ajtókat és ablakokat, és alakítson ki egy nyugodt menedéket. Soha ne hagyja félős állatát egyedül, és ha kertben tartja, biztosítson számára zárt búvóhelyet. Sétáltassa őt a nap csendesebb időszakaiban, lehetőleg a reggeli és délelőtti órákban, mindig pórázon, és használjon játékokat vagy más módszereket a figyelem elterelésére, hogy csökkentse a stresszt és megnyugtassa kedvencét a hangzavar idején 

– fejtette ki Ovádi Péter.

A kormánybiztos nyomatékosította, hogy hazánkban a petárdázás jogszabályellenes tevékenység, már a birtoklása is szabálysértésnek minősül. Azon túl, hogy jogszabálysértést követ el aki petárdázik, nagymértékben veszélyezteti mind az emberek, mind az állatok testi épségét, egészségét. További jogszabályi előírás, hogy az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek időtartama alatt az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról és törekednie kell az állat megnyugtatására – magyarázta a kormánybiztos.

Ovádi Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy 

a Mol töltőállomásain mikrochip leolvasók állnak rendelkezésre, így ha elkóborolt állatot talál, ezek az eszközök segíthetnek az állat azonosításában és a gazdával való kapcsolatfelvételben.

„Szilveszterkor tehát gondoljon az állatokra is, és kerülje a hangos, fényes pirotechnikai eszközök használatát” – írta a kormánybiztos. Hozzátette: együttműködésével nemcsak a jogszabályokat tartja tiszteletben, hanem az állatok jóllétét is szem előtt tartja, így hozzájárulva egy nyugodtabb és biztonságosabb ünnepi atmoszférához mindannyiunk számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában