Hivatalos látogatás

2023.10.11. 14:57

Novák Katalin: mi békét akarunk, és most talán még jobban tudjuk értékelni, hogy nálunk az van

A magyar köztársasági elnök hivatalos látogatáson fogadta Klaus Johannis román államfőt a Sándor-palotában szerdán. Tavaly Novák Katalin látogatott Bukarestbe, most 14 év után először, újra román elnök érkezett Budapestre.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Iohannis román államfő plenáris tárgyalása a Sándor-palotában 2023. október 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin elmondta, hogy

a cél az volt, hogy egy jól működő, pragmatikus kapcsolat alakulhasson ki a két ország között.

Mint kifejtette, most a legjobban mindenkit a háborús helyzet foglalkoztat, amiről kiemelten beszéltek négyszemközti megbeszélésük során − adta hírül a Magyar Nemzet. 

Mint elmondta, Magyarország és Románia elítéli Oroszország agresszióját és támogatja Ukrajnát mindkét ország, minden humanitárius támogatást megad azoknak, akik menekülnek a harcok elől. Kiemelte, fontos látni, hogy Oroszország átlépte a Rubikont és elfogadhatatlan a tettük. Ott vagyunk Ukrajna mellett − mondta.

Mindkét ország jelentős kisebbsége él Ukrajna területén, és fontos lenne garantálni a kisebbségek jogait Kárpátalján. 

A két államfő között szóba került a magyar kisebbség romániai helyzete is. 

Kijelentették, meggyőződésük, hogy a magyar kisebbség támogatása, megerősítése építi Romániát, és a létező feszültségeket csökkenteni kell.

Az izraeli háború kapcsán Novák Katalin úgy fogalmazott:

Nem lehet érzelmek nélkül gondolni azokra a képekre, amelyek Izraelből érkeznek. Támogatjuk Izraelt és együtt érzünk velük.

A schengeni határ kérédéséről szólva a magyar köztársasági elnök elmondta, hogy helye van Romániának a térségben, egy igazságtalan döntés az, hogy nem léphettek be. Magyarország támogatja őket, és Magyarország az EU elnökeként mindent meg fog tenni értük, hogy Bulgáriával együtt csatlakozhassanak. Ez az érdekünk is – fogalmazott Novák Katalin. 

Újságírói kérdésre Novák Katalin elmondta, hogy mindenkit megrázott az Izrael elleni terrorista támadás. 

Váratlan, hiszen egy ilyen agresszív támadásra senki nem volt felkészülve. Izrael mellett állunk, egy hosszú barátságfűzi össze a két országot, kell, hogy tudjunk egymásra számítani. Elítéljük a támadást, mindent meg kell tenni, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Olyan időket élünk, amikor a világ különböző pontjain robbannak ki háborúk. Forrong a világ, mindent megteszünk, hogy ne vezessen egy harmadik világháborúhoz a helyzet

– fogalmazott, kiemelve, hogy

„bölcsnek kell lenni, a békéhez vezető utat kell megtalálni. Mi magyarok békét akarunk, és most talán még jobban tudjuk értékelni, hogy nálunk béke van.” 

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában