Döntés

2023.10.04. 21:21

Brüsszel még ebben a ciklusban át akarja erőltetni a migrációs paktumot

Rétvári Bence megerősítette, Magyarország továbbra is ellenzi a migránsok kvóták szerinti betelepítését.

MW

Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Puerto del Rosario kikötõjébe 2023. október 3-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Carlos de Saa

A migránsok kvóták szerinti elosztására Magyarország továbbra is nemet mond, és így tett most is, a migrációs válsághelyzettel foglalkozó rendelet szerdai brüsszeli szavazásánál - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

Rétvári Bence arra reagálva nyilatkozott, hogy az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei megállapodtak a migrációs válsághelyzettel foglalkozó rendeletről.

A mai napon Brüsszel egy újabb migrációpárti jogalkotási lépést erőltetett át az EU állandó képviselők bizottságában, és ez az újabb úgynevezett krízisrendelet a migrációs paktum utolsó eleme

 - közölte az államtitkár.

Jelezte: Magyarország és Lengyelország nemmel szavazott erre a mostani javaslatra, Szlovákia, Ausztria és Csehország tartózkodott. Azonban végül nem számított ezen országok "nem" szavazata, ennél a kérdésnél áttértek a minőségi többségi döntéshozatalra, amellyel az unió szembement a saját döntésével, miszerint minden migrációs kérdést konszenzussal hoz meg - hangsúlyozta az államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a napirendi pont tárgyalása előtt öt perccel osztották ki a szövegtervezetet, az egész vita pedig 13 percig tarott.

A migráció kérdése olyan vita - mondta az államtitkár -, amely nemzedékekre határozhatja meg az európai népesség helyzetét, ehhez képest 13 percet fordítottak a vitára.

Rétvári Bence megjegyezte: az az Európai Unió, amely "lépten-nyomon jogállamisági vizsgálat alá vonja Magyarországot", magára nézve nem tartja kötelezőnek ezeket a normákat, "és egy ilyen kérdést is ilyen körülmények között, mindenfajta egyeztetést és előkésztést mellőzve, háttéralkuk nyomán beterjesztett kompromisszumos javaslatként percek alatt erőltet át".

Azt mondta, Brüsszelben félnek a jövőre esedékes európai parlamenti választások eredményétől, attól, hogy a voksolás után az európai döntéshozatali fórumok "nem lesznek ennyire migrációpártiak", ezért még ebben a ciklusban mindenáron át akarják erőltetni ezeket a javaslatokat.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megerősítette: Magyarország továbbra is ellenzi a migránsok kvóták szerinti betelepítését, "ilyen nem történhet meg, amíg a Fidesz-KDNP kormányoz" - jelentette ki.

Hozzátette: "azt viszont látjuk, hogy a baloldali képviselők az Európai Parlamentben minden bevándorláspárti és minden kvótával kapcsolatos előterjesztést elfogadtak, megszavaztak, támogattak."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában