Rezsivédelem

2023.05.13. 16:12

Lantos Csaba: Magyarországon a legolcsóbb a gáz és az áram

A rezsivédett ár ebben az évben egész biztosan megmarad az átlagfogyasztás szintjéig, sőt az átlagfogyasztás fölött sem fognak változtatni az áron – jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter a kormány oldalán megjelent videóinterjúban.

MW

Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond Magyarország első hidrogén-előállító üzemének avatásán a Békés vármegyei Kardoskúton 2023. május 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Lantos Csaba a videóinterjúban hangsúlyozta:

Ez olyan védelem, amelyet hosszú távra tervez a kormány

A miniszter kiemelte, hogy tavaly a földgázfogyasztásban 17 százalékot takarított meg az ország, az uniós átlag e tekintetben 15 százalék volt.

– A háztartások számára ma is Magyarországon a legolcsóbb a gáz és a villamos energia az átlagfogyasztás mértékéig. Magyarországon egy háztartás a jövedelmének átlagosan 2,5 százalékát fizeti ki energiára. Ez a legkevesebb Európában, erre joggal büszkék lehetünk – jelentette ki a miniszter. Hozzátette:

azon dolgoznak, hogy a gazdaságnak továbbra is biztosítani tudják az elérhető, megfizethető árú energiát.

A miniszter jelezte, a külföldnek való energiakitettségünk 76 százalékos, de az uniós országok átlaga is 71 százalékot tesz ki. Lantos Csaba szerint az energiafüggetlenségünk fő meghajtója a napenergia: már 4500 megawatt fölött van a telepített naperőmű-kapacitás, ami kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának – írja a Magyar Nemzet. 

Ezért lehetnek olyan negyedórák, amikor Pakssal együtt kizárólag szán-dioxid-mentesen előállított árammal tudjuk táplálni a hálózatot

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Lantos Csaba szerint új hajnala van a nukleáris technológiának, mert az ebből nyert energia biztonságos, olcsó, ráadásul klímasemleges is. Paks a meglévő négy blokkjával 2000 megawattot termel, ami az ország átlagos áramfelhasználásának egyharmada, de Paks II.-vel Magyarország megnöveli az alap-áramtermelési képességét. 

Lantos Csaba beszélt a szankciókról és arról is, hogy Magyarország másokkal együtt el tudta érni, hogy használhassa azokat a csöveket, interkonnektorokat, amelyek már hat környező országgal is összekötnek bennünket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában