Újságírók, jogvédők az SZNT támogatói között

Az újságírók és jogvédők nyilvános szerepvállalása azért is figyelemre méltó, mert ők a közvélemény aktív formálói.

Budapest, 2019. március 12. Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (b2) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Farkas Boglárka újságírónak, az ECHO TV volt vezérigazgatójának a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Várkert bazárban 2019. március 12-én. Balra Rétvári Bence parlamenti államtitkár. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Miközben az utóbbi napokban felpörgött az internetes aláírások száma, és meghaladta az ötvenezret, több ismert újságíró és jogvédő is keretezte a kezdeményezés szimbólumaival profilképét.

Ön is csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

Farkas Boglárka műsorvezető, az ECHO TV volt vezérigazgatója, az alig egy éve a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett újságíró Facebook-profilképének keretezésével csatlakozott azokhoz, akik ezen az úton is támogatják a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezését.

Farkas Boglárka újságíró, az ECHO TV volt vezérigazgatója
Fotó: Facebook

Ugyanezt tette Makkay József, az Erdélyi Napló, valamint Pesty László, a Fekete Doboz főszerkesztője, Borbély Zsolt Attila közíró, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, Csinta Samu közíró, publicista, továbbá Veczán Zoltán, a Magyar Hírlap újságírója is.

Pesty László újságíró, a Fekete Doboz főszerkesztője
Fotó: Facebook

Kádár Melinda, a Székelyföldi Stúdió szerkesztője is több, a kezdeményezéssel kapcsolatos bejegyzést, videót megosztott idővonalán és természetesen, profilképével is üzent követőinek.

Borbély Zsolt Attila közíró, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke
Fotó: Facebook

Az újságírók nyilvános szerepvállalása azért is figyelemre méltó, mert a közvélemény aktív formálóiként jelentős hatást tudnak gyakorolni annak alakítására.

Makkay József, az Erdélyi Napló főszerkesztőjének beállított profilképe
Fotó: Facebook

A polgári kezdeményezés támogatásával pedig nem egy politikai párt, vagy szervezet ügyét, hanem a magyar nemzeti ügyet támogatják, egyúttal értékrendjüket is demonstrálják.

Csinta Samu közíró, publicista
Fotó: Facebook

Ugyancsak ismerőseinek, követőinek „üzent” többek között Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet vezetője, Magyar Anna a Régiók Bizottsága magyar delegációjának vezető helyettese, Fancsali Ernő erdélyi civil aktivista, Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai alelnöke, illetve Csíki András költő is,

a debreceni Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület munkatársa közösségi oldalán, mindannyian bizonyítva azt, hogy a nemzeti régiók ügyének felkarolása közös összefogást igényel.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója
Fotó: Facebook

Miről szól a kezdeményezés, és miért támogassuk mi is?

A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból. Korábban – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére – hasonló módon jutott sikerre a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés, amelyről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. Bár az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzünk a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsük őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint kultúrájuk megőrzésében – buzdított aláírásra Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is a kezdeményezésről szóló tavaly nyári sajtótájékoztatóján.

Korábban már arról is írtunk, hogy az összefogás támogatói között a rockzenészek és a kárpát-medencei művészvilág illusztris képviselői is számosan jelen vannak.

Galériánkban az SZNT aláírásgyűjtése mellett a Facebook-keretük megváltoztatásával is kiálló szimpatizánsok egész sorát tekintheti meg.

 

 

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Farkas Boglárka újságírónak, az ECHO TV volt vezérigazgatójának a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Várkert bazárban 2019. március 12-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!