Kínos

2020.01.19. 19:21

Több tucat rab szökött meg egy paraguayi börtönből

Az eset után eltávolították tisztségéből Joaquín Gonzálezt, a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét.

A brazíliai Első Fővárosi Kommandó (Primeiro Comando da Capital, PCC) nevű bűnszervezethez tartozó legalább 75 rab szökött meg vasárnap a paraguayi Pedro Juan Caballero börtönéből.

A szökés helyi idő szerint hajnalban történt, feltehetőleg a börtönben vájt alagúton keresztül.

Euclides Acevedo paraguayi belügyminiszter azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a foglyok valójában a főbejáraton keresztül szöktek meg a börtön alkalmazottainak közreműködésével. Cecilia Pérez paraguayi igazságügyi miniszter elmondta: az ügyészség dolga, hogy elemezze a börtön kamerafelvételeit a szökés részleteinek megállapítása érdekében.

A paraguayi igazságügyi miniszter bejelentette, hogy eltávolították tisztségéből Joaquín Gonzálezt, a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét a regionális börtönhatóságokhoz tartozó egyéb személyekkel együtt. „Ez rendkívül súlyos, példátlan dolog, nemzetbiztonsági kérdés” – fogalmazott a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatón.

Pérez elmondta, hogy 75 rab szökött meg a börtönből, és mindegyikük a PCC-hez tartozik. A fegyver- és kábítószer-kereskedelemhez köthető PCC a Brazíliával határos Amambay megye székhelyén, Pedro Juan Caballero városában aktív. A tárcavezető szerint a szökevények között lehet a szervezet egy éve Brazíliában őrizetbe vett, „Minótaurosz” néven ismert vezetőjének több helyettese is.

Az igazságügyi tárca adatai szerint a paraguayi börtönökben a PCC mintegy 80 brazil vagy paraguayi állampolgárságú vezetője tölti büntetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!