Reménysugár

2020.01.02. 07:15

Magyarul is megszólalt újévi köszöntőjében az ukrán államfő

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar szavakat szőtt első, államfőként elmondott újévi köszöntő beszédébe, amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbségek ellenére. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter fontos és szép gesztusként értékelte a megszólalást.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy during events to mark the Day of Remembrance of the Victims of Famine at the territory of the National Museum "Memorial to the Victims of the Holodomor" in Kiev. Ukraine, Saturday, November 23, 2019 Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy recalled that today Ukrainians honor the memory of the victims of the Holodomor, who committed the totalitarian Stalinist regime against the people of Ukraine. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto / AFP

Fotó: Danil Shamkin

A kedd éjfél után sugárzott beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Ezek között említett volt fizikust, aki Olaszországban mosogat, egykori luhanszki tanárt, aki két évig taxisofőrként dolgozott, majd visszatért a kelet-ukrajnai megyébe, egy számítógépes szakembert, aki arról álmodik, hogy elhagyja a hazáját, és egy krími lakost, aki mindent elvesztett a félsziget Oroszország általi elcsatolásakor és új életet kezdett Harkivban.

Majd rátért a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta -, „őrzi anyanyelvét”.

Mint fogalmazott, mindannyian ukránok, „nem tökéletesek és nem szentek, pusztán csak emberek”. „Nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán” – jegyezte meg.

Hangsúlyozta, hogy a különbözőségek ellenére egyformán tiszteli mindenki a nemzet nagyjait, és ez az, ami egyesíti az ukránokat: ugyanúgy örülnek egy gyermek születésének, és „éppúgy sírtak az örömtől orosz és ukrán ajkúak, amikor az Oroszországban bebörtönzött haditengerészek más foglyokkal együtt hazatérhettek”.

„Történelmünkben nem kevés olyan epizód van, amely minket egyesít. Időszakonként megtanultunk egységben élni” – emlékeztetett. Végezetül arra kérte az ukránokat, hogy egymás iránt legyenek tisztelettel, tekintettel az egymás közti különbségekre.

„Szeretni Ukrajnát azt jelenti, hogy szeretni minden ukránt, bármely sarkában is született országunknak” – tette hozzá Zelenszkij.

Szijjártó: fontos és szép gesztust tett Zelenszkij

A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi köszöntőjére, illetve az abban elmondott magyar szavakra reagálva.

A tárca tájékoztatása alapján a miniszter arra az álláspontra helyezkedik, hogy a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyar közösségnek is jó lenne.

„Fontos és szép gesztusnak tartjuk, hogy az ukrán elnök magyarul is beszélt újévi köszöntőjében, egyben reméljük, hogy szavait mihamarabb tettek is követik, és az ukrán parlament úgy módosítja majd az oktatásról és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényeket, hogy azzal visszaadják a kárpátaljai magyaroktól korábban elvett jogokat”

- hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen.

Borítóképünkön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!