Női jogok

2018.04.24. 17:04

Felavatták Millicent Fawcett szobrát

A Fawcett-szobor felállításáért online petíciót is indítottak, amelyet több mint 80 ezren támogattak, köztük a Harry Potter-regényeket író J. K. Rowling, Emma Watson színésznő és Sadiq Khan is.

Fotós: AFP

Felavatták kedden Londonban a nők szavazati jogáért küzdő Millicent Fawcett emlékművét a brit parlament előtti téren, ahol először kapott helyet a történelem egy híres nőalakjának szobra.

Gillian Wearing brit művész bronz alkotása egy „A bátorság mindenhol bátorságot szül” feliratú transzparenssel a kezében ábrázolja Fawcettet.

A szobor leleplezésén részt vevő Theresa May brit miniszterelnök Fawcett jelentőségét méltatva arról beszélt, hogy az alkotás egy rendkívüli életútnak állít emléket.

Mint fogalmazott: „a nők szavazati jogának kivívása hosszú és küzdelmes feladat volt, amelyben Millicent már a kezdetektől fogva részt vett. Évtizedeken keresztül, gyakran heves ellenállásba ütközve járta az országot és a világot, hogy kampányoljon a nők szavazati jogáért és még számos egyéb fontos ügyért” – hangsúlyozta a brit kormányfő.

Sadiq Khan, London polgármestere a ceremónián elmondta, hogy Fawcett száz évvel ezelőtti tevékenysége fontos emlékeztetőként szolgál arra, hogy még mennyi munkára van szükség a nemek közötti valódi egyenlőség eléréséhez.

A Fawcett-szobor felállítását az 1918-as Néptörvény centenáriumi ünnepségeinek keretében tartották. A százéves törvény a 30. évüket betöltött nők számára adta meg a szavazati jogot. A férfiakkal egyenlő választójogot tíz évvel később nyerték el a nők Nagy-Britanniában.

Fawcett (1847-1929) erőszakmentes mozgalmat vezetett a nők szavazati jogáért, de sok egyéb téren is harcolt a nők jogaiért, például azért, hogy részt vehessenek a felsőoktatásban.

A Fawcett-szobor felállításáért annak idején online petíciót is indítottak, amelyet több mint 80 ezren támogattak, köztük a Harry Potter-regényeket író J. K. Rowling, Emma Watson színésznő és Sadiq Khan is.

A Westminster-palota előtt nyíló Parlament téren eddig a történelem 11 híres férfi alakja, mások mellett Winston Churchill, Nelson Mandela és Mahatma Gandhi kapott szobrot.

Borítókép: AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!