Liszttől Mozartig

2018.01.15. 15:07

Francois Leleux-vel zenélnek a Nemzeti Filharmonikusok

Szerdán és csütörtökön Salzburgban, szombaton pedig a budapesti Zeneakadémián is koncertet adnak.

A Salzburgi Fesztivál egyik legimpozánsabb helyszínén, a Grosses Festspielhausban szerdán Mozart egy salzburgi udvari oboista számára készült virtuóz kompozíciója, az 1777-ben írott C-dúr oboaversenye a hangzik el. Ezt követően Liszt Les Préludes című műve, majd Schubert IV. szimfóniája szólal meg.

Másnap a közönség Beethoven 1807-ben komponált Coriolan-nyitányát hallhatja, amely a hősi halált halt római szabadsághőst ábrázolja. Ezt követi Lebrun legtöbbet játszott és legismertebb műve, a d-moll oboaverseny, az estet Schubert IV. szimfóniája zárja.

A budapesti koncert műsorában Beethoven Coriolan-nyitánya, Mozart C-dúr oboaversenye és Schubert IV. „Tragikus” szimfóniája szerepel – közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel.

Francois Leleux oboaművész tizennyolc évesen lett a párizsi Bastille Opéra első oboistája, négy évvel később a Lorin Maazel, majd a Mariss Jansons vezette Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja volt. A francia művész több mint két évtizede vezényel is, azóta szólistaként és karmesterként lép színpadra a világ vezető zenekarai és fesztiváljai meghívására.

Repertoárja a barokk zenétől a kortárs művekig terjed, legújabb lemezén az Esterházy-udvar számára komponált 18. századi oboaversenyek szerepelnek.

Borítókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!