Ladik

2012.04.11. 10:15

Irány az országos LADIK-döntő!

21 általános iskolai csapat vett részt a Lapot a Diákoknak! médiavetélkedőn. A hat legügyesebb most a megyei döntőn bizonyíthat. A tét nem kicsi: az első helyet megszerzőket várja az országos finálé.

Sz. A.

A Lapot a Diákoknak! médiavetélkedő három fordulója után alakult ki a végleges sorrend a 21 csapat között. Az első hatot hívta meg a 24 Óra a megyei döntőre, ahol játékos és mókás feladatok egyaránt várnak a csapatokra. No de ismerjük meg a megyei döntőbe jutottakat:

Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya: Kisfirkászok
Kodály Zoltán Általános Iskola, Tatabánya: KoMédia
Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet, Tata: Garabonciások
Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola, Esztergom: Scriptores
DOKI -Eötvös József Általános Iskola, Dorog: Ladikutazók
CSKKÁI Dági Tagiskola, Dág: Médianet

A zsűritagok:

Farkas Andrea, a zsűri elnöke (az Axel Springer Kft. terjesztési koordinátora)

Horváth Gergely (Az Axel Springer Kft. terjesztési munkatársa)

Rimóczi Ágnes (a Szolnok megyei Új Néplap újságírója)

Szőts István, a 24 Óra lapszerkesztője

A csapatok tiszta lappal indulnak a döntőben, vagyis az eddigi pontjaik "elvesznek". Az első feladat a csapatok bemutatása lesz. A próbatételt nehezíti, hogy erre mindössze három-három percük van a csapatoknak. Hajrá, ladikosok!

10:10

A Kisfirkászok között van, aki a NASA-nál akar dolgozni, de persze van, aki idegenvezető szeretne lenni, és akad, akit a média is érdekel. Pont és ennyi.
A KoMédiák csapata is versbe szedte gondolatait. Egy hím és négy lány - kezdik, s kiderül: memoriter-, és képaláírásbajnokuk is van.
A Garabonciások szintén versben gondolkodtak, amikor a bemutatkozásukat elkészítették. A Scriptores csapata betegség miatt négy taggal bizonyít a dönt. A négy szőke lány nem tyúkagyú - szögezték le azonnal. Triatlonos is van közöttük, derült ki. A Ladikutazók prózában vallanak magukról. Kiderül: Dorogról mind Esztergomba járnak majd középiskolába. Sportban nagyon otthon vannak, külön memoriterfeladat lenne visszamondani azt a sok-sok sportágat, amelyet felsoroltak egy szuszra. A Médianet csapattagjairól az is kiderült, hogy szeretik az állatokat.

Akik segítenek a versenyen:

Pruzsina Alice műsorvezető

Bolla Alexa, Szalai Anna (hosztesszek)

Maláné Zsóka, a 24 Óra marketing asszisztense

Szűr Annamária (online szerkesztő, aki a kemma.hu-n percről percre tudósít a versenyről)

Farkas Andrea, az Axel Springer Kft. terjesztési koordinátora szóban már a zsűri előtt értékelte a bemutatkozásokat. Kiemelte, hogy sokat megtudhattunk a csapatokról, bár voltak, akik nem használták ki a teljes rendelkezésre álló időt.

10:23

Már itt is a következő megméretés, ami bizony megmozgatja majd az agytekervényeket. Jön a memóriajáték! A csapatoknak tíz percük lesz arra, hogy minél alaposabban megfigyeljék a 24 Órát, megjegyezzék, miről is írnak a lapban, majd különböző kérdésekre kell válaszolniuk.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sercen az újságpapír, a diákok memorizálják a szerdai 24 Órát
[/caption]

Az esélyegyenlőség jegyében mindenkinek ugyanazt a kérdéssort kell majd kitöltenie. Jegyzetelnek, figyelmesen lapozgatják az újságokat a diákok, a zsűri pedig közben értékeli az előző feladatot.

10:34

A diákok megkapták a kérdéseket, amelyekre a 24 Óra memorizálása után válaszolniuk kell. Többek között arra keressük a választ, hogy mennyivel vezetett a rekorder gyorshajtó, akiről a szerdai számban írtunk. Azt is meg kellett jegyezniük, hogy ki írta a szerdai jegyzetet, hogy melyik településről szól a megyejáró oldalunk, vagy hogy az előfizetőknek mennyit kell fizetniük a lapért.

A Kisfirkászok már kétszer is elsuttogták magukat, hogy készen vannak, de egyelőre még maguknál tartják a feladatlapot...

10:40

Időközben a zsűri összesítette az első feladatra adott pontszámokat. Az élen a Scriptores áll, őket holtversenyben a Kisfirkászok és a KoMédia követi.

10:48

Jön az Activity. Az ismert játékban különböző újságkészítéssel kapcsolatos szavakat kell kitalálnia a csapatoknak. Első körben, vagyis az első egy percben csak az adott csapat találgathat, de ha nem járnak sikerrel, a többi játékos is próbélkozhat. A feladványok elmutogatását segíti (és egyben nehezíti is), hogy egyetlen egy segédeszközt használhatnak a diákok, de nekik kell eldönteniük, hogy mit is hívnak segítségül, hogy ponthoz segítsék a csapatukat.

Az online szerkesztőt pont az egy perces határidő lejáratkor kitalálták a Ladikutazók. A Kisfirkászok Ákosa szerint nem rossz a feladványuk...kezdődik a játék. Miután átadott egy lapot, csapattársai rá is vágták, hogy ez csakis a kézbesítő lehet. A Médianet versenyző mély levegőt vett, majd belevágott...kézbe vett egy újságot, reményteljesen nézett csapattársaira, mutogatott, mutogatott...a csapat találgatni kezdett. Riporter? Tudóüsító? Nem, nem, és nem. Fotóriporter? Lapszerkesztő?- kérdezik a  többiek, de nem. A Kisfirkászok a reklámszervezővel vágül vitték a pontot. A teljesen korrekt megoldás a hirdetésszervező lett volna.

A Garabonciások jönnek. Tíz másodperc alatt kitalálták, hogy a szerkesztő a jó megoldás. A Scriptores tagja egy hm-hm-hm kíséretében pillanatok alatt kitaláltatta csapatával, hogy az újságírót húzta. A KoMédiák az államosít szóval is próbálkoztak, majd amikor felmerült, hogy a szépségiparban is használjuk, a pattanástalanító is felmerült, de a jó megoldás a korrektor volt.

11:00

Szünet.

11:15

Szünet vége.

11:18

Farkas Andrea kiemelte a diákok leleményességét az Activity tekintetében. Jön a következő feladat, az interjúkészítés. A csapatok 6 boríték közül kiválasztanak egyet-egyet, a borítékban egy-egy csapat neve szerepel, azzal kell interjút készíteni, akit kiválasztanak.
A csapatok kijelölnek 2-2 tagot az interjú anyagának felvételére. Kérdezni a csapatok nem kérdező tagjait kell majd. A téma is adott: milyennek képzelitek az iskolai tanítást 100 év múlva? Elkezdődött az interjúkészítés...eldöntendő kérdés volt, hogy cikket, vagy interjút kell-e írni, de aztán mindenki belevágott.

11:42

Szőts István lapszerkesztő a KoMédiákat értékeli szóban. Érdekes kérdések, érdekes válaszok voltak, derül ki. Jön a Scriptores. Interjúalanyaik szerint közvetlenül az agyba sugározzák majd 100 év múlva a tananyagot. A Garabonciások interjújából az derült ki, hogy a sport visszaszorul majd. A Médianet interjújában is felbukkantak a robottanárok, valamint az, hogy a kötelező olvasmányok helyett kötelező filmek lesznek. A Kisfirkászok a Robottanárok vagy digitális oktatás címmel készítettek interjút. A Ladikutazók interjújában is felmerült, hogy webkamerán, interneten lehet majd tanulni, virtuálisan sportolnának, futópadon futnának a 100 év múlva élő diákok.

11:52

A következő feladathoz a kézügyességre is szükség lesz, ugyanis a kézbesítő egy nehéz napját kell elképzelniük a csapatoknak, de nem szóban, hanem képregényben kell megmutatniuk, mi minden vár(hat) egy lapterjesztőre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Készül az egyik képregény
[/caption]

A csapatok nevetgélve, izgatottan készítik a képregényeket. Vannak, akik egyszerre többen is dolgoznak. Az egyik tag színez, a másik kontúrt rajzol, a hamradik képkockát...a Kisfirkászoknál olyan nagy a jókedv, hogy még a könnyük is kicsordult.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ha piros lenne a haja, tiszta Pumukli lenne!
[/caption]

12:12

Most szedjük be az elkészült képregényeket, és már jön is az utolsó feladat. Itt a gyorsaság is számít, ugyanis az a csapat kapja a legtöbb pontot, aki 5 perc alatt a legtöbb papírcsákót hajtogatja a 24 Órából.
A csapatok belehúztak, tépik, hajtják a 24 Órákat...és közben gyűlnek, gyűlnek a papírcsákók.

12:24

Indul a csákószámolás. Ladikutazók: 28. Kisfirkászok: 27. Médianet: 27. Garabonciások: 33. Scriptores: 30. KoMédia: 30.

12:30

Jön az eredmények összesítése, majd az eredményhirdetés.

12:57
A Lapot a Diákoknak! médiavetélkedő végeredménye:
1. KoMédia (42 pont)
2. Ladikutazók (41 pont)
3. Kisfirkászok (40 pont)
4. Garabonciások (39 pont)
4. Scriptores (39 pont)
5. Médianet (32 pont)

További részletek a csütörtöki 24 Órában!

Horváth Gergely (Az Axel Springer Kft. terjesztési munkatársa)

Rimóczi Ágnes (a Szolnok megyei Új Néplap újságírója)

Szőts István, a 24 Óra lapszerkesztője Akik segítenek a versenyen: Pruzsina Alice műsorvezető

Bolla Alexa, Szalai Anna (hosztesszek)

Maláné Zsóka, a 24 Óra marketing asszisztense

Szűr Annamária (online szerkesztő, aki a kemma.hu-n percről percre tudósít a versenyről) A nyeremények: I. díj: a csapat tagjainak fejenként 5-5 E Ft-os könyvutalvány + „24 Órás” ajándékcsomag

(Geo magazin, Auto Bild, Glamour, National Geographic DVD, zsírkréta)

II. díj: a csapat tagjainak fejenként 4-4 E Ft-os könyvutalvány + „24 Órás” ajándékcsomag

(Geo magazin, Auto Bild, Glamour, National Geographic DVD, zsírkréta)

III. díj: a csapat tagjainak fejenként 3-3 E Ft-os könyvutalvány + „24 Órás” ajándékcsomag

(Geo magazin, Auto Bild, Glamour, National Geographic DVD, zsírkréta)

IV-VI. díj: csapatonként 5-5 „24 Órás” ajándékcsomag

(Geo magazin, Auto Bild, Glamour, National Geographic DVD, zsírkréta)

+ a 6 felkészítő tanárnak 5-5 ezer Ft értékű könyvutalvány + „24 Órás” ajándékcsomag Sercen az újságpapír, a diákok memorizálják a szerdai 24 Órát Készül az egyik képregény Ha piros lenne a haja, tiszta Pumukli lenne! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!