ünnep

2020.01.22. 20:26

Múzeumi szakember vehette át a „Tatabánya Kultúrájáért” díjat

Keresztesi Botond képzőművész, a tavalyi Krajcsirovits Henrik Művészeti Ösztöndíjas kiállításának megnyitójával indult az idén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi program a Népházban. A gálaműsor keretében művészeti ösztöndíjat vehetett át Reichert Gábor irodalmár, és „Tatabánya Kultúrájáért” díjat Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régésze, történész főmúzeológusa.

Sugár Gabi

A kultúra napi díjazottak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A gálaműsoron Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjében kiemelte: az évfordulóval kapcsolatos városi megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy megnézzük, mivel járulunk hozzá az egyetemes magyar kultúrához, kik azok a személyek, akik Tatabánya kultúráját gazdagítják.

Kiemelkedő színvonalú, kulturális, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi tevékenységéért Tatabánya Kultúrájáért díjat vehetett át Kisné Cseh Julianna, a Tatabányai Múzeum régésze, történész főmúzeológusa.

Névjegy

Kisné Cseh Julianna Tatabányán született, az Árpád Gimnáziumban tett érettségi után 1988-ban kapta meg a történelem középiskolai tanár–régész diplomáját Szegeden. A Komárom-Esztergom Megyei Múzeumok Igazgatóságán kezdett dolgozni, 2008 óta pedig a Tatabányai Múzeumban tevékenykedik. A városban folyó ásatások mellett számos kiállítás fűződik a nevéhez. Aktív résztvevője a város kulturális intézményei által szervezett ismeretterjesztő programoknak és a múzeumpedagógusi foglalkozásoknak.

Résztvevője, illetve szervezője nemzetközi régészei konferenciáknak, szerkesztője a Tatabányai Múzeum évkönyvének. A rézkori emberpárról készült tanulmánya a legrangosabb európai régészeti folyóiratban jelent meg.

A magyar kultúra napján az idén Szabó Lőrincre emlékeztek. Születésének 120. évfordulójához kapcsolódóan a Kossuth-díjas költő munkásságáról is szó volt. Honti György, Jászai díjas művész adta elő Lóci óriás lesz című művét, majd az Erkel Ferenc Zeneiskola tanárainak előadása után díszokleveleket adtak át a több évtizedet a pályán eltöltött, valamint ifjú pedagógusoknak. Vasoklevelet kapott Horváth Gézáné és Stoffer Józsefné. Mindketten a Mező Imre Általános Iskolában dolgoztak. Aranyoklevelet vehetett át Kappéter Lászlóné, a Széchenyi Általános Iskola, Kreizinger Gáborné, a Dózsakerti, és Sassné László Klára az Árpád Gimnázium és az egészségügyi szakiskola volt pedagógusa.

A kultúra napi díjazottak (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

A pályakezdő pedagógus közül Debreczeni Dorottya, Fülöp Ádám, Halászné Horváth Krisztina, Illés Nikoletta, Nyvelt Kitti, Joó Fruzsina, Langner Anna, Molnár Emőke, Murcsik Tímea, Selmeczy-Tolvay Bernadett, Szegedi Zsófia, Oláh Kinga, Ráczné Kovács Mónika mellett Tóthné Szűcs Ágnest köszöntötték.

Krajcsirovics Henrik Városi Művészeti Ösztöndíjat Reichert Gábor irodalmár vehetett át. A fiatal tehetség korábban kutatói és Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíjban részesült. Több önálló kötete is megjelent. A művészeti díjjal egy esszéfüzés megírására és publikálására vállalkozik, amely Gál István életművének feldolgozását és újraértelmezését célozza meg.

Sokan kértek közös fotót Kisné Cseh Juliannával (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában