Kiállítóhely

2020.02.27. 19:35

Emlékházzá alakult a komáromi múzeumalapító és helytörténész otthona

Kecskés Lászlónak, a múzeum egykori alapítójának a tiszteletére nyílik kiállítóhely a közeljövőben a Komáromi Klapka György Múzeumban.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az idegenvezetők világnapja alkalmából nemrégiben egy napra megnyitotta kapuit a Kecskés László Emlékház, amely a Komáromi Klapka György Múzeum állandó kiállítóhelyeként működik majd a Vág utcában. A programon mintegy százötvenen vettek részt, köztük Kecskés László egyik lánya, Júlia is.

Kecskés László múzeumalapító, helytörténész harminc évig állt a Komáromi Klapka György Múzeum élén. Észak-Komáromban született, egyik ágról vízimolnár, másikról szekeresgazda felmenőkkel büszkélkedhetett. Ebből az indíttatásból tárta fel később a komáromi mesterségek történetét. Dél-Komáromból nősült, miután a második világháború után családjával áttelepítették, dél-komáromi lakos lett.

A múzeum adattárában megtalálható Kecskés László levelezése, amelyből kiderül, a világ minden tájára küldött leveleket az egykori mesteremberek leszármazottainak. Kecskés László 1995-ben halt meg, özvegye tavaly hunyt el. Az önkormányzat lányaiktól, Ágnestől és Júliától vásárolta meg az ingatlant annak gondolatával, hogy emlékházként működtetik majd. Az örökösök a teljes berendezést is a múzeum kezelésében lévő házban hagyták.

Számadó Emesétől, a múzeum igazgatójától megtudtuk, a múzeum új épületének megnyílása és minimális felújítás után lesz lehetőség arra, hogy hivatalos kiállítóhellyé válhasson a ház. Addig is a múzeummal lehet előzetesen egyeztetni, hiszen az átmenteti időszakban is szívesen látnak magánembereket, csoportokat, osztályokat. Számadó Emese szerint az emlékház fantasztikus könyvtárral rendelkezik, így kutatási célra is használható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában