Kultúra

2009.03.15. 20:00

Csak a Művészetek Palotája vetekedhet az új Népházzal

A Bányász Néptáncegyüttes férfi táncosai egy építőbrigádnak öltözve mutattak be táncos produkciót; ezt az előadás láthatták először a felújított Jászai Mari Színház, Népház színpadán vasárnap este a meghívottak.

Müllner Helga

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Mindenki érdeklődő tekintettel szemlélte az új Népházat (Fotó: K. T. J.)
[/caption]A gálaműsorral meg is nyitották a kulturális központnak szánt intézményt és nem is, ugyanis a színházi előadásra még szeptemberig várni kell.

Bencsik János polgármester köszöntőjében kiemelte: a Magyar Általános Kőszénbányák Részvénytársaság a kulturális életet is fontosnak tartotta, ezért épült fel a Népház.

– Miután a hivatásos színházi élet csak az önkormányzatiság hajnalán indult, az 1979-es átépítésnél nem vették figyelembe a professzionális színjátszás igényeit. A Népház bővítéssel egybekötött felújításával olyan kulturális központ létrehozását céloztuk meg, amely falai között változatos színházi előadások mellett, konferenciák, bálok, koncertek megtartására alkalmas – fogalmazott a polgármester.

Dr. Schvarcz Tibor országgyűlési képviselő felelevenítette saját emlékeit a régi Népházról, például amikor az utolsó csille kigördülése után itt búcsúztatták a bányát.

– Nagyságában és funkciójában csak a Művészetek Palotája vetekedhet az új Népházzal. Bár nem hivatalos avatón veszünk részt, március 15-e alkalmas, hogy köszöntsük a felújítást – emelte ki a képviselő.

Fordulópontnak nevezte az intézmény életében az 1963-as évet, amikor Éless Béla megalapította a Bányász Színpadot. Párhuzamot vont az építkezés és a felújítás között abban a tekintetben is, hogy az első világháború idején is nehéz körülmények között zajlottak a munkálatok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!