ünnepi testületi ülés

2019.10.05. 19:19

Elismeréseket adtak át Tardoson

A közelmúltban ünnepi testületi ülés alkalmából telt meg a tardosi kultúrotthon. A fórumon már csak egy – jelképes – napirendi pont szerepelt, az eltelt öt év kiemelkedő teljesítményeinek jutalmazása.

Petrik József

Forrás: Beküldött

A művelődési házban tartott ülés előtt Daku Viktória, második osztályos tanuló szavalatát hallgatták meg a képviselők és a vendégek. Vers után éneklés következett, a Gerecse Népdalkör, a Tardos himnusz előadásával tette még emelkedettebbé a hangulatot. A díjak átadása előtt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke Csabán Béla polgármesternek nyújtotta át a szűkebb hazánk összetartozását jelképező, megyezászlót.

Popovics György kiemelte, hogy Tardoson sokat tesznek a szlovák hagyományok őrzéséért, jó a közösségi élet a településen, az emberek figyelnek egymásra. Dr. Völner Pál államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is dicsérő szavakkal köszöntötte a helybelieket, a rendezvényen megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a választókerülete, benne Tardos is, épül, szépül. Hangsúlyozta, hogy a polgármester az udvariasság és az erőszakosság határán egyensúlyozva, de kellő tisztelettel érte el azokat a célokat, amelyek a község boldogulását szolgálják.

Michl József, a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás elnöke is üdvözölte a rendezvény résztvevőit. Szólt arról, milyen jó úgy beérkezni a faluba, hogy látni a fejlesztéseket, a fejlődést, és nemcsak az intézményeken, hanem a portákon is.

Tóth Marián, Tardoskedd polgármestereként a testvértelepülési kapcsolat jelentőségéről beszélt. Felidézte a kezdeteket, amelyek – 12 éve – nem voltak egyszerűek, hiszen a II. világháború után, a ’40-es évek végén, s az ’50-es években Tardos finoman fogalmazva sem volt a tardoskeddi magyarok kedvenc települése. A jelen már a barátságról szól.

Ezután Zhorela Mária és Hajdú Balázs duettje késztette dúdolásra a közönséget. Ezt követően a díjak átadása következett. A megyei közgyűlés elnöki elismerésében részesült a Gerecse Népdalkör és a Vörösmárvány Táncegyüttes a nemzetiségi kultúra és a hagyományok őrzéséért. További elismerést vehetett át Németh Attila, a Samaritánus Alapítvány elnöke, Szantner Gábor, a „tardosi mikulás”, Lamatsch János, a Sprint Futóklub elnöke, valamint Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere és a testvértelepülés hagyományőrzői, fafaragók, kosárfonók, akik ebből az alkalomból egy faszobrot ajándékoztak Tardosnak az összetartozás és a barátság jegyében.

Az „Együtt egymásért, együtt Tardosért” kitüntetésben részesült: Recsákné Hermann Andrea, aki sok-sok éve szól a lelkekhez az iskolában és a templomban egyaránt. Vízvári Árpád és felesége Kati, akik a társadalmi munkák megszervezésének „élharcosai”. Árendás Sándor és felesége Manyi, akik az egyházközösség mellett a Faluvédő Egyesületben és a táncegyüttes háttérmunkáiból is aktív részt vállalnak, valamint a Derűs Alkony Nyugdíjas Klub.

A Tardosért Aranygyűrűre egyetlen jelölt volt. A testület a szlovák nemzetiségi hagyomány megőrzéséért és a kiváló szervezőmunkáért jutalmazta Crnecski Ivánné, Anka nénit, aki rengeteg cikket is írt Tardosról és a szlovákságról.

A településen a legnagyobb adható és egyben kapható díj, a Tardos Község Díszpolgára kitüntetés. A díjat Moravcsik Mária sajnos már nem vehette át személyesen. Moravcsik Mária 35 éven át – szó szerint élete végéig – szolgálta hivatalosan is települését. Négy alkalommal választották meg a község polgármesterének. Az elismerést Csabán Bélától, Marika édesanyja, Moravcsik Sándorné vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában