állomány

2019.03.16. 15:19

Sikeres németországi gyakorlatról tértek haza a tatai tüzérek

A németországi Grafenwöhr­ben, huszonhét nemzet részvételével nemzetközi hadgyakorlaton vettek részt a tatai tüzérek. Katonáink ismét hazai földre léphettek, és a vasúti pályaudvaron a harceszközöket fegyelmezetten lepakolták a vagonokról, és visszatértek a helyőrségbe.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Z. I.

A vasútállomás szélső vágányán hosszú szerelvény vesztegelt a metsző reggeli szélben. A vagonokon fegyelmezett rendben harceszközök vártak sorukra, hogy lerakodják őket, és saját „lábukon” behajthassanak az MH 25. Klapka György Lövészdandár bázisára.

A szállító járművek és terepjárók, illetve egyéb kiszolgáló járművek sokasága közül ki-kikandikáltak a D 20-as ágyútarackok csövei. Nem véletlen, mert a tatai helyőrség állományából, a 101-es tüzérosztály egy ütege, a dandár állományából néhány „bakával” kiegészülve, most tért haza a németországi éleslövészeti gyakorlatról.

A felsorakozott nyolcvantagú állománynak, az egység parancsnoka, Bartók Barnabás őrnagy rövid eligazítást tartott, felhívva a figyelmet a balesetek elkerülésére. Aztán a szél süvítését a lövegeket vontató hatalmas teherautók felbőgő motorja már túl is harsogta.

– Hosszú idő után ez volt az első olyan alkalom, amikor a tüzéreink részt vehettek hazánk határain túli gyakorlaton – emelte ki az őrnagy.

Gábor Áron utódai újra hazai földön vannak (Fotó: Z. I. / 24 Óra)

– Legutóbb csaknem húsz esztendővel ezelőtt, Törökországban nyílt erre lehetőség. Most a németországi, a kis híján egy hónapig tartó Dynamic Front 2019-en csaknem harminc technikai eszközt vonultattunk fel. Az alakulat parancsnoka azt is megjegyezte, hogy a gyakorlaton a NATO-államok mellett olyan országok katonái vettek még részt, amelyek tagjai szeretnének lenni az Észak-atlanti szövetségnek.

– Egyértelműen hasznosnak minősíthető a kinn töltött időszak – mondta Bartók Barnabás. – Egy rendkívül sikeres éleslövészeten vannak túl a tatai honvédek. A Grafenwöhr­ben járt állomány rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodott. Az együttműködésen, az összekovácsolódáson túl ez is célja volt ennek a műveletnek.

Időközben a szerelvényről egymás után kerültek le a harci járművek. A rakodást követően még egy nagy odafigyelést követelő manőver várt a 25-ösökre. A laktanya megközelítése, majd az eszközökkel átkelés a meglehetősen forgalmas 1-es számú főúton.

Dynamic Front 2019 „lényege”

A németországi Grafenwöhrben 27 országból körülbelül 3200-an vettek részt a Dynamic Front elnevezésű hadműveletre történő felkészülésben, illetve magán a gyakorlaton. A ráhangolódás egyebek mellett az amerikai hadsereg Grafenwöhr-i kiképzési területén zajlott.

A gyakorlat egyértelmű célja az volt, hogy növelje a hadrafoghatóságot, az együttműködési készségeket elmélyítse, továbbá a szövetségesi és partneri viszonyt, a közös tüzérségi manővereket éles helyzetben integrálja mind operatív, mind taktikai szinten.

A műveletre körülbelül 1700 résztvevő érkezett az Egyesült Államokból, és mintegy 1500 katona a NATO berkein belülről, illetve a katonai szervezettel partnerségi viszonyra törekvő országokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában