ivóvíz

2017.08.01. 19:03

Semmi baj a magyar csapvízzel

Nagy vihart kavart és kavar az Amerikai Járványügyi Hivatal hároméves, de frissnek beállított jelentése, amelyben azt állítják, hogy hazánkban nem biztonságos a csapvíz fogyasztása. Több szakmai szervezet tiltakozott ez ellen, konkrétumokat sorolva.

Mórocz Károly

Az ÉDV Zrt. tatabányai laborjában a víz minőségét ellenőrzik a szakemberek

Fotó: Puskás Alexa

– A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) meglepve tapasztalta, a tavalyi év után újra, hogy minden valóságot nélkülöző „jelentéseket” vesznek át hazai bloggerek és hírportálok, méghozzá úgy, hogy annak valódiságáról nem győződnek meg, mielőtt azokat olvasóikkal megosztják – mondta Nagy Edit, a szövetség főtitkára.

A MaVíz, a magyarországi víz- és csatornaszolgáltató cégek, valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton kialakított, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. Kiemelt feladatának tekinti, hogy tagszervezeteit hatékonyan képviselje minden olyan jellegű témában, amely a társadalmi megítélés során hangsúlyt kap. Ilyen a mostani is.

– A minap újra felkapták az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) 2014-ben készült jelentését, ráadásul frissnek titulálva, amely szerint Magyarországon nem biztonságos a csapvíz fogyasztása – tudtuk meg Nagy Edittől. Hozzátette, ez az anyag, sem nem friss, sem nem igaz.

– A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer – hangsúlyozta a MaVíz főtitkára. – Fontos még megjegyezni azt is, hogy számos nyugat-európai országgal ellentétben hazánkban a csapvíz íze jobb, ásványianyag-tartalma pedig magasabb, ennek alapján egyértelmű, hogy a turisták is mindenféle egészségügyi kockázat nélkül, bátran fogyaszthatják. A víziközmű szolgáltatók egyébként szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk hálózatba bocsátott ivóvizet.

További információk a szerdai 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában