testületi ülés

2019.09.01. 08:16

Körforgalom az 1-es úton, ingyenes házasságkötés: ezekről szavazott a tatabányai testület

A helyi választási bizottság tagjainak megválasztásával indult, majd rendeletmódosításokkal folytatódott a képviselő-testület ülése. A tatabányai városatyák a választások előtt ebben a felállásban utolsó alkalommal hozhattak döntéseket.

Sugár Gabi

A kereszteződésben nagy a forgalom, sokszor akad balesetveszélyes helyzet

Forrás: Google Street View

A választási bizottság ünnepi eskütétele után a költségvetési rendelet módosítása felforrósította a klimatizált nagytermet. A polgármester szóbeli kiegészítése az ebben a ciklusban elért sikeres beruházásokról szólt. Schmidt Csaba kiemelte: a konzervatív és felelős gazdálkodás eredményeképpen a város költségvetése 500 millió forintot meghaladó szabad fejlesztési tartalékkal rendelkezik. Tatabánya stabil, kifejezetten erős pénzügyi helyzetben zárja az elmúlt időszakot.

A bevezetőt hosszú szócsata követte. Az unió, a munkanélküliség, a V4-ek éppúgy szóba kerültek, mint a gesztenyés sült kacsa. A kérdések és hozzászólások tengerében eltelt egy óra, majd a közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

Körforgalmat építenek

A képviselők döntést hoztak több településrendezési kérdésről. Többek között az 1-es út tarjáni kereszteződésének kialakítása érdekében kellett szavazniuk. Itt körforgalmat építenek majd ki, azonban a csomópont nem fér el a jelenlegi területen, így a környező telkek egy részét át kellett sorolni „közműövezetbe”. Az új piac kialakításához vagyoni átsorolásokra volt szükség garázsok építéséhez, s a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel rendezték a városi úthálózat tulajdonviszonyait.

A házasságkötések körülményei is napirendre kerültek. Schmidt Csaba szóbeli kiegészítésében Tatára hívta fel a figyelmet, ahol a házasságkötések ingyenesek, és a párok szabadon választhatnak helyszínt maguknak.

– Szeretnénk ilyen gesztussal segíteni a tatabányaiakat is – fogalmazott. – Lehetővé tesszük, hogy azok a párok, amelyek egyik tagja rendelkezik tatabányai lakóhellyel, díjbefizetés nélkül köthessenek házasságot ott, ahol szeretnének: a Turulnál, a Ligetben, vagy a Május 1. parkban.

Megalakult a választási bizottság

A közgyűlés elején megválasztották a helyi választási bizottság tagjait. Pallos János, Fűrészné Molnár Anikó, dr. Monostori Imre mellett póttagként tett esküt Mecsei Ilona és dr. Németh Imre. Schmidt Csaba polgármester felvezetőjében elmondta: szeptember elsejéig kellett megválasztani az idevonatkozó törvény értelmében a bizottság tagjait és póttagjait. Az ismert, köztiszteletben álló személyek közül többen az előző ciklusban is a bizottság tagjaként dolgoztak.

Az előterjesztést megszavazták a képviselők. Azok, akik szeptember elseje után jelentik be házasságkötési szándékukat, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot szeretnének, már mentesülnek a fizetéstől is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában