nyílt nap

2018.09.22. 20:00

Kinyílik az ebrendészeti telep kapuja az állatok világnapja alkalmából

Október 4-e az állatok világnapja. Természetesen nemcsak egyetlen nap illeti meg őket, de legalább ekkor mindegyikük megérdemli a kiemelt figyelmet. A tatabányai Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület nyílt napra hívja az állatbarátokat, hogy közösen tegyék szebbé az ebrendészeti telep lakóinak életét.

Szénási Szimonetta

Angel mutter 1 éve él a telepen, imád labdázni, a macskákat viszont nem szereti. Kinti-benti kutyaként, chippelve, oltva fogadható örökbe

Október 6-án 10-15 óráig várják az érdeklődőket a tatabányai Ebrendészeti Telep (Tatabánya, Bogáncs utca 3., volt Bartók Béla út) nyílt napjára. A Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület az állatok világnapja alkalmából szervezi a programot, ahol a látogatók megismerkedhetnek az egyesület munkájával és a telep lakóival. Emellett kutyasétáltatásra is lesz lehetőség, aki pedig szeretne a környezetért is tenni, az becsatlakozhat a Fidelitasz tatabányai szervezetének a telep köré szervezett szemétgyűjtési akciójába.

A 2012-ben alakult egyesület elnökétől, Bányai Krisztinától megtudtuk, hogy jelenleg is rengeteg állat él a telepen, akiknek a karantén idő utáni ellátása sok kiadással jár. Ráadásul a bekerült kutyák nyolcvan százalékban rossz szociális körülmények közül érkeznek, idősek, betegek vagy olyan fizikai tulajdonsággal rendelkeznek, ami miatt az átlagosnál nehezebb új otthont találni nekik.

Nem csak a kutyáknak segítenek

Az egyesület fennállása óta csaknem háromezer bajba jutott állatnak segített. A kutyák mellett már cicáknak is tudnak, hála a tavaly elkészült macskaháznak. Idén 40-50 cicának tudtak ideiglenesen otthont adni. Bányai Krisztina elmondta, hogy ennél sokkal többre lenne igény, hiszen rengeteg a kóbor köztük is, a megyében pedig mindössze pár helyen fogadják be őket, ilyen például a tatai Pelyhes Peti Alapítvány. Még ideiglenes befogadók segítenek a macskák elhelyezésében, de többekre lenne szükség. Hangsúlyozta: itt is az ivartalanítás jelenti a legjobb megelőzést, minden más megoldás csak „tűzoltás”.

– A hozzánk bekerült felnőtt állatokat ivartalanítjuk, chippel látjuk el, és megkapják a kötelező oltásokat. A legtöbbjük nagyon elhanyagolt állapotban érkezik, sok állat csont és bőr, bolhásak vagy más bőrbetegsége van, az ő feltáplálásuk és kezelésük további költségeket jelent, esetenként több tízezer forintot. Mivel többségében idősebb korú, nagytestű, bull-típusú, így örülünk, ha mindezek ellenére valaki örökbe szeretné fogadni őket. Ilyenkor csak minimális anyagi hozzájárulást tudunk kérni az addigi kiadásokhoz – mondta el Bányai Krisztina.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy míg eddig évente kétszáznál is több kölyökkutyát adtak le, addig ez a létszám tavaly óta lényegesen csökkent. Ez pedig az ivartalanításban nyújtott segítségünknek köszönhető, igyekszünk a hozzánk fordulóknak segíteni ebben, megelőzve ezzel a túlszaporulatot, és hogy a feleslegessé vált apróságok utcára vagy a gyepmesteri telepekre kerüljenek. Így is rengeteg a kóborló, és az utcára tett kiskutyák nagy része elpusztul – számolt be a szomorú tényekről az elnök. – Most is van egy nagyon félénk, rossz egészségügyi állapotú mamakutyánk jelenleg tíz kicsivel, de még kérdéses, hogy mennyit tud ebből felnevelni. Sok vemhes kutya jut erre a sorsa, leellik, de kicsinyei egy része elpusztul. Erre a problémára is az ivartalanítás lenne a megoldás. – tette hozzá.

Így segíthet ön is

Az egyesület jogosult az adó 1 százalékára (18504695-1-11), az ebből befolyt összegből fedezik az éves kiadásaikat. Emellett örömmel veszik, ha valaki élelemmel támogatja a bentlakók ellátását. Az idős, a beteg és a kölyökkutyáknak speciális tápokra van szükségük, ezekkel is lehet segíteni az egyesületnek.

További információk Bányai Krisztinától kérhetők az egyesület két Facebook-oldalán (Segítő Két a Kutyákért Egyesület és Tatabányai Ebrendészeti Telep Kutyamentés) vagy telefonon: 06706102208.

Svarci is gazdára vár

Kollégánk is gondozásába vett egy fiatal nősténymacskát, akinek egy életre szóló gazdát keres.

Svarci tesztjei negatívak, kizárólag benti tartásra, oltva, parazitamentesítve és ivartalanítási kötelezettséggel fogadható örökbe! Érdeklődni a cicahölgyért a 06705075314-es telefonszámon vagy a [email protected]-n lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában