ács-kapocs

2017.08.19. 09:12

Hat település búzája adja a Testvérek Kenyerét

Hazánkban első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal öntötték össze hat település búzáját Ácson a Testvérek Kenyere program részeként.

Nagy Tamás

A városvezetés és az ácsi születésű prof. dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program megálmodója korábban úgy határozott, hogy útnak indítja a Testvérek Kenyere programot.

Pénteken történelmi helyszínen és időben az 1-es főút mellett lévő 1848/49-es emlékműnél és államalapításunk ünnepe előtt Lakatos Béla polgármester és prof. dr. Korinek László fogadta Ács testvértelepüléseiről az erdélyi Olasztelekről, valamint a felvidéki Madarról, Szentpéterről, Gútáról és Csallóközaranyosról érkező küldöttséget és a búzájukat.

A búzával töltött zsákokat lovas huszárok vezetésével lovas kocsin vitték be Ács központjába. A Zichy-kastély parkjában az első Ács-Kapocs Fesztivál keretein belül összeöntötték a búzákat, amit Varga Imre plébános és Gerecsei Zsolt tiszteletes megszentelt és megáldott, majd zsákokba visszamerve osztották szét a hat település vezetői között a már összeöntött közös búzát, melyből augusztus 20-án készülhet az új kenyér.

Az Ács-Kapocs Fesztiválon Lakatos Béla és prof. dr. Korinek László, valamint minden település elöljárója egy térképen egy ácskapoccsal összekötötte a Felvidéket Magyarországgal. Prof. dr. Korinek László kiemelte, ha minden évben bekerül egy kapocs, talán sikerül összevarrni az északi és déli részt.

További részletek a szombati 24 Órában.

Címkék#Ács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában