két keréken

2019.08.04. 07:04

Elektromos bicókkal mehetünk át Esztergomnál a határon

Hamarosan elektromos biciklivel is átléphetjük a határt Esztergomnál, ezzel nem csak az egészséget, hanem a környezetvédelmet is támogatva.

P. Z.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Határon átnyúló, közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kialakítását jelentették be a minap Esztergomban. Mint a sajtótájékoztatóból kiderült, a T-Systems Magyarország Zrt. által megvalósítandó projekt Esztergom és Párkány városában működteti az EBI-hez és a fővárosi BUBI-hoz hasonló, de attól fejlesztettebb változatú rendszert.

A cég képviseletében Fóti Balázs beszélt az ősszel tervezetten átadandó vállalkozásról, de a témában megszólalt a tájékoztatón Romanek Etelka és Szabó Eugén, a két érintett város polgármestere, valamint Hernádi Ádám, Esztergom turizmusáért felelős miniszteri biztos is.

Az eseményen többek mellett elhangzott, hogy Esztergom és Párkány az Interreg V-A fejlesztési program keretében valósítja meg a beruházást. A határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző rendszer neve – utal a két várost összekötő hídra – Mária Valéria Bike. A mobilitást elősegítő projekt teljes költségvetése 921 155 euró, melyből az uniós támogatás összege közel 783 000 euró, az állami támogatás valamivel több mint 92 000 euró, de Esztergom is hozzájárul a büdzséhez a ráeső projektrész 5 százalékával.

A felszólalók mindegyike kihangsúlyozta, hogy a kerékpározási lehetőségek fejlesztése nemcsak azért fontos, mert a bicikli sportos, egészségmegőrző közlekedési eszköz, hanem mert környezetvédő is. A két polgármester és a miniszteri biztos beszédében utalt a folyó két partján fekvő város jó partneri viszonyára, melynek meglátásuk szerint az új kerékpárkölcsönző rendszer egy újabb állomása.

Mária Valéria Bike

A tájékoztatón elmondták, hogy az idén október végén átadandó beruházás működtetője az a Neuzer Kft. lesz, amely cég az első kerékpárkölcsönző rendszert építette ki Magyarországon. A 14 állomásból álló rendszerben 8 Esztergomban, 6 pedig Párkányban lesz. A kétkerekűek között 60 hagyományos és 45 elektromosan hajtható lesz. Az új rendszer kompatibilis lesz a régi EBI-vel. A dokkolókat mindkét településen a városközpontban állítják majd fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában