teszt

2019.10.01. 20:16

A táti gyakorlaton pár perc alatt összedobtak egy árvízvédelmi mobilgátat

Az Únyi pataknál öt évvel ezelőtt kiépített mobilgát-rendszert tesztelték. A gátat egyébként csak harmadfokú árvízvédelmi készültség esetén kell használni.

Feleki Marietta

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) árvízvédelmi mobilfal állítás (kulisszanyílás ideiglenes elzárás kiépítésének) próbáját tartotta október 1-jén Táton, az Únyi patak feletti önkormányzati hídon. Erre azért volt szükség, hogy megbizonyosodjanak a rendszer üzemszerű működéséről, illetve ideje volt a kezelő személyzet gyakorlatozásának.

Az árvízvédelmi kulisszanyílás még 2014-ben épült a Tát, Kenyérmezei- és Únyi patak visszatöltésezése projekten belül, a Tát, Tokod és Tokodaltáró védelmére megvalósult új védvonal részeként. Akkor, a műszaki átadás idején a mobilfalat be is építették a nyílásba, majd kibontották. A mobilgát árvízi helyzet esetén gyorsan én könnyen beépíthető, és biztonsággal védi a települést a medréből kilépő patak ellen.

Az eseményen Turi Lajos, Tát polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Mint kiemelte: Tát életében a 2005-ös év volt a fontos fordulópont, akorra épült ki az árvízvédelmi töltés. A 2014-ben befejeződött patak-visszatöltésezése óta pedig száz százalékos az árvízvédelmi biztonság a településen.

A mobilfal műszaki paraméterei

Az Únyi pataknál a próba során egy 80 centiméter magas, 7,75 méter széles falat építettek a kulisszanyílásba. A falat egyébként kizárólag III. fokú árvízvédelmi készültség esetén építik fel, amennyiben az árvíz tetőzése az esztergomi vízmércén mért 765 centiméter, vagy azt meghaladó szinten várható.

Az építmény alapja egy 2 méter mélységben levő, betonba helyezett rozsdamentes acél gerenda. Erre rögzítették a két közbenső oszlopot. Az oszlopok közé helyezték a 12 darab, egyenként 20 centiméter magas, gumitömítéssel ellátott betétgerendát. Az oszlopokat és a gerendákat 6 darab leszorító elemmel rögzítették.

A polgármester után Bokor Barna főmérnök, a mobilgátat forgalmazó Snart Kft. képviselőjeként szólalt fel. A szakember a műszaki a szerkezet műszaki tudnivalóit, majd a felépített EKO-SYSTEM mobil árvízvédelmi rendszerről és annak gyakorlati tapasztalatairól beszélt, ezeket fotókkal alátámasztva. Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója kiemelte Tát és a vízügyi igazgatóság sikeres együttműködését az árvízi védekezésben.

Mint Bokor Barna főmérnöktől megtudtuk, minden védőszerkezetnél, így a mobilgát esetében is jelen lehet kis mennyiségű vízszivárgás. Ez az előírások szerint nem lehet több, mint percenként három liter/négyzetméter. Tehát egy méter falszelvényen maximum három liter folyhat át egy percen belül. A szerkezetet egyébként az ÉDUVIZIG zárt helyen tárolja, és folyamatosan ellenőrzik az állapotát. A gumitömítés esetében lehetséges természetes elhasználódás. Ez esetben a tömítés gyorsan cserélhető.

Ha életbe lép a III. fokú készültség...

Az árvízvédelmi készültség elrendelése esetén a rendszer tartozékait a beépítés helyszínére kell szállítani és gondos őrzés mellett addig kell a helyszínen tárolni, amíg a vízügyi igazgatóság védelemvezetője annak beépítését el nem rendeli. A kulisszanyílást keresztező utat lezárják az autós- és személyforgalom elől, és meg kell kezdeni a nyílás beépítését.

A beszédek után az ÉDUVIZIG munkatársai megkezdték a kulisszanyílás beépítését a mobil elemekkel. Az egész művelet összesen egy órát vesz igénybe, ebből a betétgerendák elhelyezése és rögzítése néhány percig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában