beavatkozásra készen

2019.11.08. 14:28

A közútkezelő munkatársai felkészülten várják a közelgő telet megyénkben

A Magyar Közút Zrt. idén is november 10-től a jogszabályi előírásoknak  megfelelően, az ország teljes területén téli üzemmódra vált.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A társaság Komárom-Esztergom megyei igazgatóságán a téli felkészülésről és üzemeltetésről Barabás Zsolt, az igazgatóság vezetője számolt be.

A cég öt mérnökségén – Bicske, Komárom, Kisbér, Esztergom és Tatabánya – már túl vannak a gépszemléken is. A jelenlegi „állapotot” I. fokozatnak nevezik, amelyet az időjárás függvényében növelik. A megyei igazgatóság kezelésébe 127 kilométernyi gyorsforgalmi út is tartozik. Ehhez jön még több mint 1000 kilométer egyéb, illetve egy 12 kilométeres szakasz kerékpár út is.

Vasárnaptól már élnek a megyei diszpécserszolgálat telefonszámai is, úgymint: 34/819-451, illetve 34/311-866. Emellett a www.utinform.hu és a kamera.kozut.hu portálokon lehet friss hírekhez jutni, illetve számos hasznos információhoz az utak állapotáról.

A járműgép-park és az idei készletek

A Komárom-Esztergom megyei igazgatóság 10,3 ezer tonna útszóró sót helyezett el öt helyszínen, a különböző mérnökségek raktáraiban. Szűkebb hazánkban kalcium-klorid granulátumból 123 tonna áll rendelkezésre. Az ugyanilyen összetételű oldatból pedig 120 ezer liter. Emellett, extrém esetekre, 127 tonna érdesítő anyagot is felhalmoztak a szakemberek.

A téli beavatkozásra 37 kombinált nehézjármű sószóróval és hóekével felszerelve várakozik. Ezen kívül öt rakodó, két ZIL hómaró, két homokszóró és öt, oldalmaró adapterrel is felszerelhető, univerzális munkagép áll bevetésre készen. Nagy intenzitású havazás esetén további 32 darab „külsős”, szerződéses masina vonható be a védekezésbe.

További részletek a 24 Óra november 9-i számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában