Hagyományőrzés

2022.09.26. 18:46

Világháborús csatajelenetek elevenednek meg a Monostori erődben

Második világháborús hadijátékokra várják az érdeklődőket a Monostori erődbe a hétvégén. A látványos csatajelenetek mellett a színház kedvelőinek is akad program, hiszen bemutatják az Egri csillagok című musicalt is.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Turbók Attila kulturális menedzser a hétvégi eseményről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a hadijáték hagyományos program az erődben, ám ezúttal csak második világháborús tematikával dolgoznak. Csatajeleneteket, fegyvereket, korabeli egyenruhákat mutatnak be.

– Mi a béke pártján állunk mindig és mindenkor, de igyekszünk a történelmi kort bemutatni – fogalmazott Turbók Attila. – Lesznek harckocsik, terepjárók, páncélautók és sok hagyományőrző. Hangosak leszünk, de megígérhetem az idelátogatóknak, hogy látványosak is.

Hozzátette azt is, már egy ideje látogatható Gálik Alex felvidéki gyűjtő világháborús témájú kiállítása, amelynek hivatalos megnyitója pénteken 18 órakor lesz a Monostori erődben. A hadijátékok október 1-jén és 2-án, szombaton és vasárnap is 10 órától várják a látogatókat. Airsoftozásra is van lehetőség a hétvégén azoknak, akik rendelkeznek saját felszereléssel.

Csengeri Attila, Vizeli Csaba és  Egyházi Géza
Fotós: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Szombaton és vasárnap az Egri csillagok című musicalt is meg lehet tekintetni az erődben, erről Vizeli Csaba, az erőd ügyvezetője számolt be. Úgy vélekedett, Gárdonyi Géza regényét mindenki ismeri, amely a kiváló filmváltozatnak köszönhetően még inkább a közkincs részévé vált.

– Különleges műről van szó – mondta Vizeli Csaba. – A musical most lett huszonöt éves, és Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójára is emlékezünk az esztendőben. A zenés színpad elvei miatt vannak bizonyos módosítások, szereplő összevonások a történetben, de elmondhatjuk, hogy meg fogják ostromolni a törökök a várat és ismételten a magyarok győznek.

A sajtótájékoztatón Egyházi Géza és Csengeri Attila színészek is részt vettek, előbbi Dobó István, utóbbi pedig Jumurdzsák szerepében tűnik majd fel a színpadon. Mint Egyházi Géza mondta, ebben a musicalben hosszú évek óta játszik, bár korábban Török Bálintot formálta meg. Csengeri Attila kitért arra is, örül, hogy most nem pozitív hőst játszhat, hanem humorosabb, agresszívabb karaktert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!