Közélet

2016.05.19. 08:33

A Duna összeköt

A Selye János Egyetem észak- komáromi központi épülete adott otthon a Rába-Duna- Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) által megrendezett első szlovák-magyar Duna-konferenciának.

Danielovics Miklós

Az Európai Parlament és Európai Bizottság jeles képviselői, magas rangú szlovák, és magyar kormánytisztviselők, a társuló tag-megyék vezetői, valamint fejlesztési szakemberek a Duna Stratégia, a határ menti együttműködés és fejlesztés, valamint a közös projektek témaköreiben keresték az RDV ETT szerepvállalásának mind teljesebb lehetőségeit.



Az RDV ETT-t a szlovák Nagyszombat, a magyar Győr-Moson-Sopron, és Komárom -Esztergom megyei szintű önkormányzatai alapították az EU Duna Régió Stratégiához „a tagok fejlesztési elképzeléseihez kapcsolódó területi együttműködés erősítésének és a közös fejlesztési tevékenységek támogatásának céljával”. A definiáltam száz, a  biomassza hasznosítástól a kerékpár turizmusig terjedő témát átfogó Duna Stratégia transznacionális programjához kapcsolódóan a regionális szervezet célja, hogy adekvát válaszok születhessenek a határokon átívelő kihívásokra, a versenyképesség fejlesztésére, a gazdasági fellendülésre, és a megvalósuló projekteken keresztül új munkahelyek megteremtésére. Az együttműködés tavaly tovább bővült Pest Megye és a Pozsonyi kerület megyei önkormányzataival, melynek révén az ETT tevékenységi területe a közös magyar-szlovák Duna-szakasz nagy részét lefedi.

A Duna-konferencia hivatalos programját a szervező Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás vezetőinek, valamint Észak- és Dél-Komárom (al) polgármestereinek ünnepi köszöntői nyitották meg. A Nagyszombati Kerület nevében Marek Turanszky üdvözölte elsőként a Duna-konferencia részvevőit.  Bevezetőjében a Duna országokat, embereket elválasztó és összekötő szerepét állította szembe egymással,majd kiemelte „ma azért vagyunk itt, hogy azt keressük, ami összeköt bennünket”, azokra a kérdésekre keressük a választ,hogyan használjuk ki közösen a Duna által biztosított lehetőségeket, hogyan segítsük kölcsönösen egymást a szakmaiságon túl a baráti, emberi kapcsolatok kialakulásában, és megerősítésében. A dichotómia mentén haladt tovább Stubendek László, Észak-Komárom polgármesterének expozéja is, amelyben a város gazdag történelmének a két országot összekötő híd szerepéről beszélt, és ugyan két polgármester, két dékán, két lelkész, két városrész található Komáromban, de ezek mellet ott van „az együtt gondolkodás a város közös jövőjéről”. Komáromi kollégája, Turi Bálint alpolgármester a kis testvér és nagy testvér kapcsolataként gondolt a két komáromi részre, amelyben az erődrendszer nagyságát is az erődök együttese adja,miként a közös testületi ülések együttes akarata a városét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!