Közélet

2016.02.23. 09:54

Kopaszok állták az MSZP-sek útját a választási irodánál

A szocialisták a vasárnapi boltzár kapcsán szerettek volna új kérdést benyújtani. Lukács Zoltán, a párt alelnöke már hat órakor ott állt a kapuban (ugyanis a kérdések beadásánál kulcsfontosságú a sorrend), ám 15-20 kopasz férfi állta útját.

index.hu/kemma.hu

Ahogy az Index emlékeztetett rá: kedden dönt a Kúria a vasárnapi boltbezárós népszavazásról, így elképzelhető, hogy újabb kérdést lehet most leadni a témában. Az MSZP-sek ismét megpróbálják benyújtani a kérdésüket, ám megjelent az épületnél reggel nagyjából 20 kopasz férfi, feltehetően ők is kérdést akarnak benyújtani. Lökdösődés és állóháború az Alkotmány utcában.

Annak, hogy ki mikor lép be a Nemzeti Választási Iroda kapuján, azért van nagy jelentősége, mert a kérdések benyújtásánál a sorrend számít, mégpedig az, hogy ki mikor lép be a kapun. Az ott található időbélyegző jelzi, hogy milyen sorrendben kell elbírálni a kérdéseket. Ha valaki olyan ügyben kezdeményez népszavazást, amelyről más már kezdeményezett, automatikusan elutasítják.

Az MSZP lényegében már hajnalban a választási irodához ment, hátha le tudja adni a kérdését.  („Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”) Ám megjelent az épületnél nagyjából húsz kopasz férfi, illetve később egy idősebb nő, és elkezdtek lökdösődni a szocialistákkal.

Kedd délelőtt tehát mindenki várakozik, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az ítélet. Ezután lehet ugyanis újabb népszavazást kezdeményezni, ekkor lehet bemenni az épületbe. A törvényi szabályozás furcsasága, hogy nem is az ítélet kihirdetése számít, hanem - a gyakorlat szerint - az, hogy a Kúria informatikusa mikor teszi fel az ítéletet a honlapra.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, reggel elsőként akarta beadni újra a népszavazási kezdeményezést, reggel hat órakor érkezett. De körülbelül "15-20 nagydarab szélsőjobbos" állta el a Választási Iroda bejáratát, az NVI pedig szerinte képtelen kezelni a helyzetet, nem ellenőrzi, hogy ki beadványozó, ki nem. A politikus szerint, ez egy nyilvánvalóan szervezett akció.

Lukács azt is mondta, nagyon nehezen tudja elképzelni, hogy a helyszínen lévő férfiak mindannyian népszavazási kérdést akarnak benyújtani. Szerinte meg akarják akadályozni, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében népszavazást lehessen tartani.

Beszámolt arról is, hogy a férfiak agresszívan léptek fel, nemcsak velük szemben, hanem a médiával szemben is.  Elmondása szerinte a társaság inzultálta az MTI fotósát.  Az MSZP jogi lépéseket is fontolgat a joggyakorlás akadályozása miatt.

Úgy tudni, hogy ott van Nyakó István, az MSZP egykori képviselője, szóvivője is, aki be akart menni, de a kopaszok nem engedték. A kopaszokról nem tudni, kicsodák, kihez tartoznak. Az Index egik tudósítójának többükről úgy rémlik neki, a balhéba fulladt Kocsis Máté elleni tüntetésen tűntek ők fel, ahol pofozkodás is volt.

Egy idősebb asszony Nyakó szerint később jelent meg a bejáratnál, mint ő, de őt a kopaszok előreengedték.

A 444.hu beszámolója szerint a kapuajban a főbejárat felől megjelent az MSZP alnöke, Gőgös Zoltán. Először is elmondta, hogy ő a földeladásokkal kapcsolatos népszavazás ügyében van itt, nem a vasárnapi boltbezárás miatt. Az összegyűlt újságíróknak azt mondta, hogy az ott álló kopaszokról sem tudni, hogy a vasárnapi boltbezárás miatt vannak ott, hogy vagy valami egészen más okból. Ezzel  fogta magát, odafordult a legnagyobb kopaszhoz, és megkérdezte tőle, mi járatban vannak. Mire a verőemberek nem válaszoltak, majd amikor megkérdezte, akarják-e hogy nyitva legyenek a boltok vasárnap, azt az egy szót választák neki: diétázunk.

Amikor megkérdezték Gőgöst, hogy viccnek tartja-e, ami épp történik, azt válaszolta, hogy nem vicc, hanem egy szerencsétlen diktatúra utolsó kapálózása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!