Közélet

2014.03.10. 10:12

Index: a baloldal visszaszerezheti Tatabányát

Az Index hétfőn közzétett - több közvélemény-kutató intézet felmérésein alapuló - mandátumbecslése szerint a Fidesz közel áll ahhoz, hogy a 2014-es választáson is kétharmados többséget szerezzen. A portál mindössze 15 választókerületben, köztük Tatabányán prognosztizál szoros eredményt.

index.hu/kemma.hu

A Fidesz 92, a baloldali Összefogás 14 egyéni körzetben nyerhet az április 6-i választáson, 135 képviselő támogatásával újra kétharmados többsége lesz az Orbán-kormánynak. Legalábbis ez az eredménye az Index márciusi mandátumbecslésének, amelyet a közvélemény-kutatók legfrissebb adatai alapján készítettünk (a Zuschlag-interjú várható hatását még nem tudtuk ebbe belekalkulálni). Az ellenzéknek halvány esélye csak a kétharmad megakadályozására lehet: számításaink szerint 15 körzetben várható szoros eredmény, ha ebből az általunk most Fideszhez számolt 12-ből 7-8-at elvisz a baloldal vagy a Jobbik (erre négy helyen lehet esélyük), akkor a kétharmad épp elmarad.

Az látszik a mandátumbecslés alapját jelentő választási térképen, hogy a baloldalnak a főváros és a vidéki nagyvárosok maradhatnak. Az Index számításai szerint a 14 egyéni mandátumból 8-at Budapesten szereznek meg – a fővárosban 18 egyéni körzet van, vagyis itt döntetlenközelire hozhatják az eredményt a Fidesszel szemben –, emellett a nagyobb városok közül Pécsen és Szegeden szerezhetnek képviselői helyeket.

Az iparvárosok közül a baloldal visszaszerezheti Tatabányát, Dunaújvárost, továbbá szerezhet két Pest megyei mandátumot - írja az Index.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!