Közélet

2013.10.05. 09:10

Rendőrök az iskolapadban

Az „Iskola rendőre” programban a városokban általában a kapitányságokon dolgozó hivatásos állományú rendőrök járják az iskolákat és tartanak előadásokat bűn- és balesetmegelőzési témakörben. A kistelepüléseken, falvakban többnyire a körzeti megbízottak látják el ezt a feladatot. Oroszlányban a Bűnügyi Osztály vezetője is vállalta, hogy kapcsolattartója lesz egy középiskolának.

Szűr Annamária

- Minden általános és középiskola esetében kijelöltünk egy kapcsolattartót a rendőrség részéről. Vannak olyan kollégák, akik több intézménnyel is tartják a kapcsolatot. Komárom-Esztergom megyében jelenleg 48 rendőr lát el iskolarendőri feladatokat is a napi szolgálata mellett - mondta el Léber Gabriella, a megyei főkapitányság szóvivője, akitől megtudtuk, hogy a hat éve meghirdetett „Iskola rendőre” program egyik célja volt, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz, „pozitív rendőrkép” alakuljon ki a gyermekekben, szülőkben és pedagógusokban.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fotó: Szűr Annamária
[/caption]

A tapasztalatok szerint a gyakori rendőri jelenlétnek köszönhetően a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, és az iskolák környékén a gépkocsivezetők is sokkal figyelmesebben, szabályosabban közlekednek.

- A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe van, ennek tudatosítása szintén az iskolarendőrök feladatai közé tartoznak. Az iskolarendőrök elsősorban a gyerekekkel „dolgoznak együtt”, de szükség van a szülő és a pedagógus pozitív hozzáállására. Az egyik célkitűzésünk, hogy merjenek hozzájuk fordulni baj esetén - tette hozzá.

Milyen ügyekben fordulhatunk az iskolarendőrökhöz? - kérdeztük. Erre már Biacsi Sándor rendőr főtörzszászlós, Tatabánya egyik iskolarendőre válaszolt:
- A legjobb szó erre, hogy mindenben. Ami a rendőrség kompetenciája, abban az iskolarendőr a segítségükre lesz. Ami viszont nem, abban tanácsot tud adni, hogy kihez, hova forduljanak, merre induljanak tovább.

Az iskolarendőrök általában hetente egy-két osztályfőnöki órán jelen vannak és gyakran a szülői értekezleteken is. Biacsi Sándor napi szinten több előadást is tart.
- Az iskolán belül verekedések, kisebb lopások olykor-olykor előfordulnak, ezekre az iskolarendőrök mindig figyelmeztetéssel reagálnak. Előfordulnak persze súlyosabb esetek is, melyet rendőrségi eljárást vonnak maguk után, vagy az iskolarendőr jelzése alapján a gyámhivatal tesz lépéseket a felmerülő probléma rendezése érdekében - tette hozzá Léber Gabriella.

Elgondolkodtató: a legnagyobb mértékben azoknak a fiataloknak van esélye áldozattá vagy épp elkövetővé válni, akik az iskolán kívüli idejüket nem tartalmasan, felügyelet nélkül töltik el.
- Az internet is veszélyforrás, ha nem megfelelően használják. Egyre több iskola kínál már szabadidős elfoglaltságot, sportolási lehetőséget a gyerekeknek. Esetükben kevesebb a probléma, mint azoknál, akik kicsengetést követően az utcát járják egymagukban, vagy társaságba verődve. Az iskolarendőrök célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét tetteik következményeire, a rájuk leselkedő veszélyekre - mondta el Biacsi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!